Hlavní obsah

Město Hradci Králové chce rozšířit milostivé léto o další dluhovou amnestii

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Na podzim budou mít opět dlužníci v akci milostivé léto možnost zbavit se některých svých exekucí. Stotisícové město plánuje iniciativu rozšířit i na dlužníky, kteří mu dluží na nájmu či službách, ale ne v režimu exekuce.

Článek

Rada města pravidla už projednala. Podmínky městské dluhové amnestie budou ještě schvalovat zastupitelé na svém zasedání na konci srpna. Milostivé léto se týká lidí s exekucemi na dluh u veřejných institucí, například dopravních podniků, zdravotních pojišťoven, radnic či státních a polostátních firem, jako je ČEZ. Pokud zaplatí původní dluh navýšený o administrativní poplatek, stát jim odpustí veškeré sankce, úroky z prodlení a další náklady. Dluh se tak díky tomu může výrazně snížit.

Pravidla Milostivého léta se podle náměstka primátora pro správu městského majetku Pavla Marka (za ANO) vztahují pouze na exekuce. Městská společnost Správa nemovitostí Hradec Králové (SNHK) proto přišla s návrhem rozšířit okruh dlužníků, kteří by se potenciálně chtěli zbavit dluhů.

„Okruh dlužníků se rozšíří o ty, kteří mají uzavřenou dohodu o splátkovém kalendáři, je s nimi veden soudní spor nebo je dluh postižen výkonem rozhodnutí soudu, ale ne exekučního,“ uvedl Marek.

Milostivé léto bude platit od začátku září do konce listopadu, obecně se vztahuje pouze na exekuce, naopak netýká se insolvencí.

„I v našich městem rozšířených pravidlech bude podmínkou prominutí poplatků nebo úroků z prodlení uhrazení jistiny dluhu na nájmu, služeb spojených s užíváním bytu a zaplacení nákladů řízení. Máme ale i případy, že bývalí nájemníci již mají jistinu na nájmu uhrazenou, a z důchodu je jim stále strháváno několik tisíc korun měsíčně na poplatky z prodlení,“ uvedla ředitelka SNHK Jaroslava Bernhardová.

Podle ní by městská dluhová amnestie proto mohla být i pro tyto dlužníky řešením a významnou pomocí.

První milostivé léto se v Česku uskutečnilo od loňského 28. října do letošního 28. ledna. Exekuce se uzavřela, pokud dlužník zaplatil původní dlužnou částku a 908 korun exekutorovi. Penále, úroky a další poplatky se odpustily. Takto exekutoři podle podkladů k návrhu zákona zastavili v ČR zatím 42 tisíc exekucí. Podle Exekutorské komory mohli dlužníci akci využít u 1,3 milionu exekucí.

Reklama

Doporučované