Hlavní obsah

Poděbrady si letos připomínají 100 let od vzniku Ukrajinské hospodářské akademie

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Škola byla druhou nejvýznamnější institucí ukrajinské emigrace za první republiky a ukrajinská komunita v Poděbradech díky ní tvořila v meziválečném období přes deset procent obyvatelstva.

Článek

Hospodářská akademie sídlila v Poděbradech na zámku. Dnes zde sídlí Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy, kde se na studium v Česku připravují zahraniční studenti, řada z nich je z Ukrajiny.

Ve čtvrtek přijede do Poděbrad v souvislosti s výročím ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis. Poděbrady poprvé navštívil v roce 2018. „Letošní návštěva navazuje na jeho návštěvu z prosince 2018, jejímž primárním cílem bylo identifikovat místa posledního odpočinku ukrajinských občanů na poděbradském hřbitově a realizovat obnovu náhrobků,“ řekl místostarosta Miroslav Holas (Naše Poděbrady). Na poděbradském hřbitově je z té doby devět hrobů a jeden urnový hrob.

Podle tajemnice pro tisk a kulturu ukrajinského velvyslanectví Tetjany Okopné v roce 2018 velvyslanectví adoptovalo a provedlo nutné opravy hrobů ukrajinských vědců Leonida Tancjury, Dominiky Kovalenkové, Ivana Ivasjuka, Jevhena Holicynského a Nazara Turina, kteří jsou v Poděbradech pohřbeni. Zajistilo úpravy ukrajinského kolumbária, kde je pohřbeno několik významných ukrajinských osobností. „Letos plánujeme adopci a úpravu dalších tří hrobů. Údržba ukrajinských hrobů v zahraničí v dobrém stavu je jednou z priorit ukrajinské zahraniční politiky a budeme v této činnosti pokračovat i do budoucna,“ sdělila ČTK Okopna.

V roce 1922 měla ukrajinská komunita v Poděbradech více než 300 lidí a její vznik podporoval i prezident Tomáš Garrigue Masaryk. „Ukrajinci našli v Poděbradech ideální podmínky, bylo to blízko Prahy, navíc zde díky rozmachu lázeňského života nebyla nouze o ubytování a město pomohlo zajistit na zámku prostory pro učebny a laboratoře,“ řekla ČTK archivářka Polabského muzea v Poděbradech Helena Lipavská. Podle Lipavské se v Poděbradech dost Ukrajinců usídlilo a založili zde rodiny, jejichž potomci jsou tu dodnes.

Ukrajinská hospodářská akademie byla soukromou vysokou školou polytechnického typu a skládala se ze tří fakult. V krátké době získala věhlas a Poděbrady se po Praze staly druhým nejvýznamnějším centrem ukrajinské emigrace v Československu. V roce 1935 akademie ukončila svou činnost, mezitím ji však nahradil Ukrajinský technicko-hospodářský institut, který se po druhé světové válce přesunul z Poděbrad do německého Regensburu, kde dále pokračoval v činnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované