Hlavní obsah

Část D3 Třebonín-Kaplice za 1,87 miliardy se začne stavět v únoru

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ředitelství silnic a dálnic uzavřelo smlouvu s firmou Metrostav Infrastructure na stavbu části dánice D3 Třebonín - Kaplice. Cena bude 1,87 miliardy, kterou firma nabídla ve výběrovém řízení. Stavba má stavební povolení.

Článek

Úsek se začne stavět v únoru, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Firma Metrostav Infrastructure v tendru nabídla nejvýhodnější cenu 1,87 miliardy korun, jak uvedlo loni v prosinci ŘSD. „Stavba má pravomocné stavební povolení a dokončenou majetkoprávní přípravu,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Úsek D3 Třebonín-Kaplice dlouhý 8,5 kilometru by se měla podle dřívějších informací stavět tři roky. Zahrne deset mostů a jednu mimoúrovňovou křižovatku. Úsek chce stát zprovoznit koncem roku 2024.

„Začneme stavět ne se startem stavební sezony, ale hned, to znamená někdy v první dekádě února. Budeme začínat takzvanou zemařinou, skrývkami ornice. Je naplánované, že budou hotové do konce března. Pro veškerou motoristickou veřejnost je to skvělá zpráva,“ řekl Rýdl. V březnu začne samotná stavba.

Původně chtěl stát začít stavět v druhém pololetí loňského roku. Firma Metrostav Infrastructure vyhrála tendr, v němž ŘSD dostalo pět nabídek. Rozhodnutí o vítězi soutěže komplikoval fakt, že jiné firmy zpochybnily reference společnosti Metrostav Infrastructure. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale v jiném sporném tendru rozhodl, že je třeba reference Metrostavu uznat. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl již loni v říjnu řekl, že ŘSD použije toto rozhodnutí jako platný judikát pro ostatní tendry s Metrostavem.

Nejpozději letos v srpnu vypíše ŘSD výběrové řízení na stavbu části dálnice D3 Kaplice nádraží - Nažidla. Téměř dvanáctikilometrový úsek s odhadem nákladů 6,25 miliardy Kč bez DPH chce stát začít stavět nejpozději na jaře 2023, řekl na podzim ČTK Mátl. Dálnice D3 by měla být k hranicím s Rakouskem hotová podle ŘSD do roku 2024.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. Celá D3 z Prahy k hranicím by podle bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) měla být hotová do roku 2028.

Reklama

Doporučované