Hlavní obsah

České Budějovice odhadují, že za elektřinu zaplatí za rok šestinásobně více

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

České Budějovice odhadují, že v příštím roce zaplatí za elektřinu šestinásobně více než letos. Půjde o nárůst ve výši přibližně 300 milionů korun.

Článek

Jde o platby za elektřinu například ve veřejném osvětlení, v objektech města a jím zřizovaných organizací. „Neubráníme se tomu, abychom na tento skok nereagovali. Budeme proto muset na různých opatřeních významně šetřit,“ uvedl řekl českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO). Dodal, že město zřizuje například základní a mateřské školy nebo sportovní areály jako zimní stadion, halu nebo bazén.

U dalších energií však České Budějovice podle Svobody výrazné zvýšení nákladů neočekávají. „Je to dáno tím, že třeba v případě vytápění jsme z drtivé části napojeni na městskou teplárnu, která zpracovává uhlí, a to jsme prozřetelně nakoupili s předstihem,“ řekl. Dodal, že město má také na příští rok fixovanou cenu plynu na podobné úrovni jako letos.

Největší nárůst ceny elektřiny České Budějovice předpokládají u dopravního podniku, jehož jsou jediným akcionářem. „Letos zaplatíme 25 milionů korun a příští rok to bude 147 milionů korun,“ uvedl Svoboda. Nárůst především způsobí fakt, že dopravní podnik ve velké míře využívá pro provoz trolejbusy.

Reklama

Doporučované