Hlavní obsah

Český Krumlov rozšiřuje službu Teplá židle pro lidi bez domova

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Český Krumlov rozšiřuje službu Teplá židle, díky níž mohou lidé bez domova zdarma strávit uvnitř mrazivou noc. Nově bude otevřeno, nejen když teplota klesne pod minus pět stupňů, ale také každé pondělí a čtvrtek.

Článek

„Službu denně využije osm až deset lidí, loni fungovala 31 nocí,“ sdělila mluvčí radnice Petra Nestávalová.

Služba funguje jako obdoba noclehárny. Lidé bez domova tam mohou na židli nebo na karimatce se spacákem zdarma strávit noc. „Služba se velmi osvědčila, proto jsme rozšířili její provoz. Nadále bude otevřeno vždy, když teplota v noci klesne pod minus pět, ale navíc také každé pondělí a čtvrtek bez ohledu na noční teploty. Rozšířením provozní doby reagujeme na aktuální potřeby klientů, chceme také umožnit širší využití hygienického zázemí,“ uvedl starosta Dalibor Carda (SN - Město pro všechny).

Teplá židle funguje v Českém Krumlově od konce roku 2018. Podle radních se osvědčila jako obdoba noclehárny. Provoz platí radnice, náklady na zimní období jsou kolem 55.000 korun. Službu denně využije osm až deset lidí. Loni fungovala 31 nocí a využilo ji 143 lidí.

Služba funguje v prostorách oblastního spolku Českého červeného kříže na sídlišti Vyšný. Český červený kříž ji zajišťuje personálně. Na místě je správce, který klienty přijímá a poskytuje pomoc. Aby se člověk bez domova dostal dovnitř, musí mít občanský průkaz, nesmí být agresivní ani opilý či pod vlivem drog. V místnosti jsou židle, stůl, použít lze WC a sprchu. Český červený kříž nabízí také karimatky, spací pytle a deky. Příchozím poskytne teplé nápoje a polévku, když je potřeba, i oblečení zdarma. Klienti dostanou informace o další možné sociální pomoci. Lidé bez domova si tam mohou také vyprat a usušit prádlo. Otevřeno je vždy od 20:00 do 8:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované