Hlavní obsah

Holašovice plánují muzeum, turistický příjem mají z parkoviště

Foto: Martin Brož, Mapy.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Do jihočeské obce Holašovice, která je díky domům ve stylu selského baroka na seznamu památek UNESCO, míří méně turistů než před covidem. Dřív to bylo kolem 70 tisíc lidí ročně, dnes je to až o 20 tisíc méně.

Článek

Obec chce vybudovat muzeum selského života, také hodlá opravit historické dřevěné pumpy. Jediným přímým příjmem z turistiky jsou peníze z parkovného, ročně 300 tisíc Kč, jak řekl ČTK starosta Jan Jílek (Pro rozvoj Jankova a Holašovic). Před 25 lety se v japonském Kjótu 5. prosince dostal soubor tamní lidové architektury na seznam UNESCO.

„Když má něco certifikát UNESCO, je to zajímavé pro evropské i mimoevropské turisty. Je to jedna z prvních věcí, kterou si dávají na seznam toho, co chtějí navštívit. Zejména Asijci jedou po trasách UNESCO. Prestiž značky je velká,“ řekl ČTK ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Petr Soukup.

Ještě před pěti lety, kdy si Holašovice připomněly 20 let od zápisu na seznam světového dědictví, byl přímý příjem z turistů nulový. Poslední tři roky provozují placené parkoviště u infocentra, z nějž ročně získají 300 tisíc Kč. „Příjmy ze suvenýrů, jako jsou turistické známky, pohledy, knihy, krajky či keramika nepokryjí ani provoz infocentra. Po koronakrizi prodej ještě klesl, protože převažují čeští turisté, a ti utrácejí méně,“ řekl starosta. V létě jezdí hodně cyklistů.

„Záporem je, že nikdo si před vstupem do UNESCO neuvědomil, že památka Holašovice bude mít se zápisem problém. Personální, v řízení památkové ochrany, organizační. Holašovice nebyly vůbec připravené na turismus, dodneška si s ním neumí úplně poradit a neumí z něj těžit. Sliby, že památka bude bohatá, ty se prostě nenaplnily. Pro Holašovice, které jsou tranzitní turistický cíl, je zápis spíš danajský dar,“ řekl starosta.

„Holašovice jsou veřejným prostranstvím, nemají uzavřenou budovu, kde by se platil poplatek. Turista tam stráví 35 až 45 minut,“ uvedl Jílek. Turistický ruch živí v sezoně dvě hospody. Lůžek je v jednom penzionu a několika apartmánech jen několik desítek. „Máme nevýhodu, že ‚neubytujeme autobus‘,“ řekl starosta. Ke kladům řadí to, že se podařilo hodně tamních památek i náves opravit. V roce 2017 Holašovice otevřely novou hasičskou zbrojnici, z dotací obnovily dobytčí váhu na návsi, později také historickou kovárnu. V jednom domě je dochovaná černá kuchyně.

Někde se změnily interiéry. „Za 25 let vznikly v některých domech z původní hospodářské části stavení ubytovací prostory, už to nejsou chlévy, maštale, dílny, kůlny. Lidé tam mají sednice, společenské prostory,“ řekl Jílek. Díky dotacím vrátila obec do původního stavu barevnost 80 procent fasád, většina z nich je dnes bílá. Jílek si váží toho, že od roku 2011 získává obec coby památka UNESCO krajskou dotaci; bývala 700 tisíc Kč, letos činí půl milionu.

Holašovice chtějí příští rok opravit historické dřevěné pumpy. S krajem připravují muzeum selského života, rády by vylepšily i rybníky. Obec chce také postavit sklad mobiliáře, kam by se vešel i staročeský betlém s 30 sochami. Vesnice plánuje v rozpočtu na příští rok výdaje 16,5 milionu Kč.

V obci se 150 obyvateli ubylo po covidu turistů, méně jich míří také na červencové Selské slavnosti. „Před koronavirovou krizí se blížila návštěvnost 15 tisícům lidí, poslední roky je to o 20 až 30 procent méně,“ dodal starosta.

Reklama

Doporučované