Hlavní obsah

Jihočeské divadlo uvede detektivku od Agathy Christie. Zazní i živá hudba

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jihočeské divadlo chystá na 16. prosince premiéru detektivky Poslední víkend podle předlohy Agathy Christie. V představení zazní i živá hudba.

Článek

Titul se v Česku moc nehraje, zatímco v Anglii je oblíbený, řekli dnes novinářům divadelníci.

Agatha Christie (1890–1976) sama zdramatizovala svou knihu. Adaptaci zrežírovala šéfka činohry Martina Schlegelová. „Už dlouho jsem ji chtěla udělat, je to moje nejoblíbenější Agatha,“ řekla režisérka. Doplnila, že anglická spisovatelka dramatizaci hodně přizpůsobila stylu anglických divadel z 50. let minulého století. Podle režisérky je původní hra hodně realistická a ‚upovídaná‘.

„Je potřeba se na to podívat malinko jinak, aby to divák v konkurenci všech úžasných adaptací a filmů nepovažoval za nudné konverzační divadlo. Snažíme se to vyprávět svižněji, používat filmové střihy, máme tam živou hudbu, ale jinak to držíme v těch čtyřicátých letech. Je to po válce, na venkovské sídlo lady Angkatellové se sjíždí společnost na zářijový víkend a stane se tam vražda,“ řekla režisérka.

Roli inspektora ztvární Tomáš Drápela. Míní, že diváky čeká zajímavý jevištní tvar. „Trošku se liší od realistického pohledu klasické detektivky. Máme tam zpěvačku, živou hudbu, je to soubor čísel, který je spojený zápletkou vraždy jednoho muže. Můj inspektor se tam pohybuje mezi vyšším vrstvami, které bytostně nemá rád,“ řekl herec. Hlavní podezřelou je Gerda Christowová, kterou hraje Taťána Kupcová. „Zavraždili mého manžela a já stojím najednou nad jeho mrtvolou, v ruce mám revolver a všichni to vidí,“ popsala herečka.

Do konce roku bude mít hra reprízy 19. a 30. prosince, další dvě 14. a 24. ledna, vyplývá z informací na webu divadla. Vstupenky stojí 290 a 240 korun.

Reklama

Doporučované