Hlavní obsah

Jihočeský kraj chce místo části nemocnice komplex s byty a sociálními službami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jihočeský kraj připravuje nové využití komplexu budov v dolním areálu českobudějovické nemocnice. Místo něj by měly na místě stát zařízení poskytující různé sociální služby a také byty.

Článek

Vznikne tak zcela nová lokalita, která mimo jiné nabídne 170 lůžek pro sociální služby a 150 nových bytů. Oddělení, která nyní v dolním areálu nemocnice zůstávají v provozu, se přesunou do horního areálu.

„Celé českobudějovické aglomerace se dlouhodobě dotýká problém v oblasti nedostatku lůžek v domovech pro seniory. Doby čekání na ně jsou pak velmi dlouhé. A chybí nám zařízení zaměření na neurodegenerativní onemocnění typu parkinsonovy nemoci nebo alzheimerovy choroby,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Odhady nákladů na projekt se zatím pohybují v rozmezí 1,5 až 1,7 miliardy korun. Podle hejtmana se však částka může měnit s ohledem na situaci na stavebním trhu.

Práce na stavbě začnou podle harmonogramu v roce 2024 a potrvají dva roky. Podle Kuby by nové byty měly hlavně sloužit jako nájemní městské nebo krajské. Hejtman dodal, že budou určeny například pro lékaře nebo učitele. „Jedná se o profese, kde se na trhu práce setkáváme s personálním nedostatkem. A pokud sem chceme dostat nové lékaře a nové učitele, nemůžeme jim nabízet bydlení na ubytovnách,“ uvedl.

Podle Kuby navíc vznikne zajímavé zázemí v atraktivní lokalitě. „Bavíme se o místu, které se nachází v blízkosti historického centra Českých Budějovic. Projekt zároveň počítá i s dostatečnou plochou zeleně,“ řekl jihočeský hejtman.

Dolní areál českobudějovické nemocnice fungoval dříve jako vojenská nemocnice. Nyní v něm stále působí některá oddělení, jako například ortopedie nebo ORL. Postupně se však přesunou do horního areálu nemocnice, který se nachází o několik stovek metrů dále. „Celý projekt je součástí modernizace nemocnice, na které několik let pracujeme,“ uvedl ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek.

Reklama

Doporučované