Hlavní obsah

Na budějovickém adventu se znovu začalo bruslit, stánky ale neotevřou

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. začalo dnes od 15:00 opět fungovat kluziště kolem Samsonovy kašny. Z programu Českobudějovického adventu se ve čtvrtek spustí i vyhlídkové kolo, kolotoč, zvonička, otevře věžička.

Článek

„Město schválilo provoz na 14 dní,“ řekli primátor Jiří Svoboda a organizátor programu Rudolf Střítecký. Stánky na adventním trhu zůstanou zavřené.

Kluziště bylo součástí adventních trhů. Na náměstí se bruslilo necelý den 26. listopadu při trzích, které museli organizátoři minulý pátek kvůli novým protiepidemickým opatřením ukončit. Kapacita kluziště bude nově kvůli covidovým opatřením 100 lidí, uvedli organizátoři.

„Rada města většinově souhlasí s provozem kluziště, lidé tam budou moci bruslit. Zůstanou i (vánoční) strom, kolotoč, vyhlídkové kolo, zvonička. Argumenty jsou dva. Provoz kluziště i kolotočů - sám jsem to ověřoval u ředitelky krajské hygienické stanice - neporušuje žádná epidemiologická pravidla, není v rozporu s nouzovým stavem. Je to legální. Druhé kritérium je, že v řadě dalších měst se obdobná kluziště provozují, Brno, městské části Prahy, Jihlava a další. A funguje nám veřejné bruslení v aréně, což je v podstatě totéž,“ řekl primátor. Stánky ale neotevřou, město nechce obcházet zákon.

Radní budou ještě řešit náklady na kluziště a další atrakce. Agentura Art4Promotion, jež trhy pořádá, navrhla asi milion korun. Podle primátora je to moc a město takovou částku v rezervě nemá. Na trhy přispělo město pořadatelům dvěma miliony Kč. Náměstek primátora Juraj Thoma (OPB) dnes serveru Budějcká drbna řekl, že částka by se měla čerpat z peněz na advent. „Máme v rozpočtu dva miliony plus DPH na zajištění letošního adventu, vyčerpáno je milion dvě stě tisíc korun, takže jedeme s tím, že čerpáme peníze z tohoto rozpočtu,“ řekl Thoma.

Zástupce Art4Promotion Rudolf Střítecký ČTK řekl, že není ochoten a schopen prohlubovat ztrátu. Ztrátu vzniklou tím, že vláda trhy zakázala, vyčíslila již dříve Lenka Střítecká z Art4Promotion zhruba na deset milionů Kč. „Překvapilo mě, že musím (před radními) bojovat za věci, o kterých jsem si myslel, že bych bojovat úplně nemusel. Těším se ale, že tu (v adventním městečku) budou lidé,“ řekl Střítecký. Začátkem týdne avizoval, že nebude městu účtovat náklady za stavbu a bourání, jen za elektřinu, obsluhu či pronájem technologie.

Primátor v pondělí řekl, že organizátoři budou muset kontrolovat u kluziště očkování, prodělaný covid i maximální počty lidí. Při hlasování se dnes zdržel. „Měl jsem důvod epidemiologický. Předpokládám, že na bruslení budou chodit také děti, zejména školní mládež. Podle posledních čísel tvoří děti do 14 let v těch nakažených tu nejsilnější skupinu, bohužel, a ten přenos se tím může zvyšovat,“ řekl Svoboda.

Trhy s 90 stánky začaly na náměstí 19. listopadu. V plánu bylo 70 uměleckých vystoupení, neuskutečnila se žádná. Loni trhy kvůli covidu nebyly. Firma Art4promotion má s městem pětiletou smlouvu o provozování trhů, letos vyprší.

Další města v kraji přistupují k adventním trhům různě. Český Krumlov v úterý oznámil, že navzdory tlakům trhy neotevře. V Táboře zůstal malý trh se šesti stánky, radnice ale zrušila staročeský trh, kam chodilo hodně lidí. Prachatice i Strakonice trhy zrušily již dříve.

Reklama

Doporučované