Hlavní obsah

Český Krumlov adventní trh neotevře, Tábor několik stánků zachoval

Foto: Seznam Zprávy

Český Krumlov.

Reklama

Český Krumlov čelil nátlaku, aby otevřel adventní trhy. Město ale odmítá obcházet vládní nařízení tím, že by trh přejmenovalo na farmářský.

Článek

„Na radnici se obrátili organizátoři trhu, radní ale po konzultaci s krizovým štábem a vedením nemocnice přejmenování zamítli, trh neotevřou,“ sdělila mluvčí radnice Petra Nestávalová.

„V Táboře zůstal malý adventní trh na náměstí T. G. Masaryka, kde si lze vánoční zboží koupit v šesti stáncích. Radnice zrušila staročeský trh, kam obvykle chodilo hodně lidí,“ informoval mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák. Organizátoři Českobudějovického adventu jednají s městem, že by se znovu otevřelo na náměstí aspoň kluziště a vyhlídkové kolo.

Na adventní trhy v Krumlově jezdí každý rok hodně lidí. Město obdrželo od organizátorů trhu na náměstí Svornosti žádost, aby změnilo režim vánočního trhu na farmářský. „Jakkoli můžeme chápat a soucítit se svízelnou situací prodejců na trhu a rozčarování lidí, kteří si chtějí na trzích užít předvánoční čas, tak porušovat vládní nařízení nemůžeme. V českokrumlovské nemocnici je kritická personální situace a stejně na hraně je i snižující se počet volných lůžek. Už jen ze solidarity k lékařům a sestrám nechceme přispívat ke zhoršování epidemie tím, že obejdeme zákaz a trh povolíme,“ uvedl krumlovský starosta Dalibor Carda.

Tábor musel některé adventní akce omezit. Část programu ale zůstala. „Lidé mohou zažít vánoční atmosféru od tohoto týdne na náměstí T. G. Masaryka. Ve zdejších adventních domečcích budou ke koupi vánoční stromky, jmelí, chvojí, adventní věnce, keramika, šperky, svíčky, sirupy a produkty z včelího medu a vosku,“ uvedl Dvořák. Stánky budou otevřené denně do 23. prosince, je mezi nimi umístěný i slámový betlém a Ježíškova poštovna.

Zrušit musel Tábor vánoční trh, plánovaný na 11. a 12. prosince. „Na náš staročeský trh chodí opravdu velké množství lidí, navštěvuje ho tisíc dva tisíce lidí. Jedná se skutečně o vánoční trh, žádný farmářský. Kdybychom trh přejmenovali, jak nás k tomu lidé vyzývají, jednalo by se o regulérní obcházení zákona, a to si nemůžeme dovolit. Bylo by to přezírání protiepidemických opatření,“ uvedla v tiskové zprávě vedoucí táborského odboru kultury a cestovního ruchu Radka Šimková.

Některá města, jako třeba severočeský Most, přejmenovala adventní trh na zimní farmářský. Primátor Jan Paparega na stránkách města uvedl, že vládní zákaz je „hloupé rozhodnutí omezující pohyb lidí na čerstvém vzduchu“. Zimní jarmark s řemeslnými výrobky bude místo zrušených vánočních trhů v historickém centru Olomouce. „Otevře ale jen část z původně postavených 130 stánků,“ řekl primátor Miroslav Žbánek.

Reklama

Doporučované