Hlavní obsah

Tábor opět odmítl výstavbu věznice na letišiti Všechov

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Tábor stále odmítá stavbu věznice na letišti u Všechova. O vybudování nápravného zařízení v blízkosti města stojí stát. Vedení táborské radnice nesouhlas zdůvodňuje tím, že by stavba významně narušila krajinný ráz lokality.

Článek

Otázku projektu ve Všechově řešili účastníci veřejného projednání návrhu aktualizace zásad územního rozvoje Jihočeského kraje. Starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020) uvedl, že výstavbu věznice v daném místě prosazuje především ministerstvo spravedlnosti. „Záměr není výmysl krajských úředníků ani vedení kraje. Autorem nápadu je právě ministerstvo spravedlnosti, které má nástroj, aby do krajské úrovně územního plánování vtělilo státní zájem,“ uvedl Pavlík. Dodal, že o projektu ale budou nakonec rozhodovat krajští zastupitelé, kteří budou aktualizované zásady územního rozvoje schvalovat.

Proti projektu protestují i táborští obyvatelé. Vznikla petice, která má již více než 7000 podpisů. Areál letiště Všechov, který se rozkládá na 41 hektarech, se nachází na katastrálním území několika obcí. Částečným vlastníkem komplexu je také ministerstvo spravedlnosti. „Věznici by si postavili na svém pozemku. Ale já jsem argumentoval, aby se pro stavbu našel například opuštěný vojenský újezd. Proti tomu byly ale názory, že místo musí být dobře dopravně dostupné,“ uvedl starosta.

Ministerstvo spravedlnosti navrhlo projekt poprvé už v roce 2017. Táborští zastupitelé se proti němu vyjádřili v minulém volebním období. Stejný názor převládá mezi zastupiteli i nyní. Areál ve Všechově nyní lidé využívají hlavně pro volnočasové aktivity. „Jedná se například o in-line bruslaře, motorkáře, rogalisty nebo letecké modeláře. Město delší dobu uvažuje o tom, že by prostor upravilo na rekreačně-sportovní areál. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o rozlehlou plochu, může to být i velmi nákladná věc,“ řekl starosta města, které má kolem 35.000 obyvatel.

Kapacita českých věznic je v současné době naplněna na 93,8 procenta. V některých typech věznic ale překračuje limit až o 14,7 procenta. Poslední statistiky uvádějí, že za mřížemi je 18.886 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované