Hlavní obsah

V zámecké zahradě v Lysicích pokračují opravy, na místě jsou i nádrže na vodu

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Základní stavební práce na obnově zámecké zahrady a zahradnictví na zámku v Lysicích na Blanensku pomalu spějí ke konci.

Článek

Hotové jsou rozvody inženýrských sítí, závlah, ke konci se chýlí statické zajištění opěrných zdí, na svém místě jsou i rentenční nádrže za vodu. „Momentálně se dokončují ty nejhrubší stavební práce, což je dobrá zpráva, postupně budeme přecházet k radostnějším pracem. Kromě inženýrských sítí, závlah nebo retenčních nádrží je hotová i výsadba vzrostlých stromů,“ uvedla kastelánka zámku Martina Rudolfová.

Práce na kompletní obnově zahrady i zahradnictví začaly loni v říjnu a pokračovat budou až do jara roku 2024. V průběhu této doby udělají pracovníci kromě statického zajištění zdí, kompletních rozvodů vody a elektřiny a nových výsadeb také opravu cenné fíkovny s posuvnou střechou. Obnova čeká také sloupy unikátní dřevěné kolonády a zámecké zahradnictví s oranžerií. Práce přijdou na 180 milionů korun.

Součástí prací je i archeologický průzkum, při němž už se podařilo odhalit například sklep z 18. století, o kterém se odborníci domnívali, že byl již zbořen. „Také se nám díky pracím potvrdilo, kde původně stály některé již zaniklé stavby jako například druhá oranžerie. Naše informace o historii zámku se sice dramaticky neposunou, ale určitě je díky průzkumům doplníme o další poznatky,“ dodala Rudolfová.

Státní zámek v Lysicích byl původně vodní tvrzí, později přebudovaný na renesanční zámek, který následně prošel barokními úpravami. Každoročně jej v dobách před pandemií navštívilo přes 30.000 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované