Hlavní obsah

Za pět let stoupla na jihu Čech intenzita dopravy o 10,2 procenta

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Za posledních pět let narostla v jižních Čechách intenzita dopravy o 10,2 procenta. Na jihočeských silnicích a dálnicích přibylo 7,8 procenta těžkých motorových aut a o víc než 10 procent se zvýšil počet osobních vozidel a dodávek

Článek

Nejvytíženějším úsekem v kraji je českobudějovická ulice Na Dlouhé louce, kterou při loňském sčítání projelo za 24 hodin téměř 38 tisíc aut. Vyplývá to z dat Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), uvedli statistici. Nejvyužívanějším místem na dálnicích v kraji je úsek dálnice D3 u Tábora, kde projelo skoro 22 tisíc aut.

Doprava se sčítala od dubna do června 2021. Mezi další zatížená místa v kraji patřila českobudějovická ulice Strakonická s 35 784 vozidly za den. Na pomyslné třetí příčce skončil úsek českobudějovické ulice Nádražní, i tam naměřilo ŘSD přes 30.000 aut. Po ulici Na Dlouhé louce projelo při 24 hodin dlouhém sčítání 88 procent osobních vozidel a dodávek, 11 tvořila nákladní auta a necelé procento motocykly.

V porovnání s rokem 2016, kdy bylo předchozí sčítání, klesl počet aut v ulici Na Dlouhé louce o téměř 2800, v Nádražní ulici jich naopak přibylo o víc než čtvrtinu. Provoz ve Strakonické ulici zůstal stejný. Výrazně klesla doprava v obci Borek, proti roku 2016 o téměř 60 procent. Je to díky tomu, že ŘSD zprovoznilo úsek dálnice D3 a přes Borek se už nejezdí na Prahu. „Odklonění dopravy z Borku směrem na dálnici mělo za následek zesílení dopravy v ulici Nádražní, což z něj učinilo třetí nejvytíženější úsek v kraji,“ uvedl Český statistický úřad.

Velkou dopravní úlevu přinesl obchvat kolem obce Němčice na Prachaticku. Při sčítání dopravy v roce 2016 projelo obcí za 24 hodin téměř 5200 aut. „Nový obchvat zrychlil a ulehčil provoz z krajského města směrem na Prachatice a dál na Šumavu. Při posledním měření se ukázalo, že počet vozidel za den v obou směrech daného sčítacího úseku byl více než šest a půl tisíce,“ uvedli statistici.

Mezi další vytížené úseky kraje patřila silnice I. třídy v části obce Kaplice - nádraží, s téměř 11.000 auty denně. Stejný počet řidičů projel za den při loňském sčítání kolem Protivína na silnici I/20.

Reklama

Související témata:
Intenzita

Doporučované