Hlavní obsah

Archeologové našli u Čebína a Hradčan pozůstatky prehistorického osídlení

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pozůstatky osídlení z období mladší doby kamenné, tedy asi 5000 let před naším letopočtem, a pozdní doby bronzové asi 1000 let př. n. l., našli archeologové při letošním průzkumu na území, kudy povede obchvat Čebína na Brněnsku.

Článek

Na další části obou lokalit se archeologové ještě vrátí, až bude stavba pokračovat, řekl ČTK vedoucí výzkumu Richard Bíško z Ústavu archeologické památkové péče Brno.

„Na katastrálním území Čebína jsme zachytili sídliště z mladší doby kamenné, kultury s lineární keramikou, a z období halštatu. Šlo o několik zásobních jam a kůlové jámy, ale bez konkrétnější struktury. Druhý výzkum jsme uskutečnili u křižovatky silnic na Sentice a Hradčany,“ uvedl Bíško. Dodal, že tato lokalita přinesla zajímavější nálezy.

V těchto místech poblíž potoka na mírném svahu orientovaném na jih a jihovýchod se v minulosti nacházela osada. Archeologové našli pozůstatky zejména kultury s vypíchanou keramikou z mladší doby kamenné a takzvané podolské kultury z pozdní doby bronzové.

„V mladší době kamenné zde stála osada ohraničená nízkou palisádou. Podařilo se zachytit část půdorysu takzvaných dlouhých domů, tedy obytných staveb, které dokládají kůlové jámy v liniích a řadách. Kromě toho jsme našli také několik sídlištních jam, ve kterých se nacházel typický inventář - keramika zdobená vpichy, kamenné nástroje, sekery a sekeromlaty,“ uvedl vedoucí výzkumu.

Nejvíce nálezů na místě ale bylo z mladšího období, tedy pozdní doby bronzové. Archeologové našli velké množství takzvaných zásobních jam, které sloužily například ke skladování obilí, ale i několik výrobních objektů dokládajících například textilnictví nebo pícky na vypalování keramiky.

„Nálezy představovaly nejčastěji keramické zlomky nebo větší části nádob, ale i bronzové ozdoby či šperky. Těch se ale větší množství na místech někdejšího osídlení obvykle nenachází, jsou to předměty typické při nálezech pohřebišť,“ řekl Bíško.

Archeologové zatím prozkoumali menší část této lokality, což je pro ně ale i tak vzácné, v těchto místech se nestaví tak často jako v okolí Brna, a oblast tak není příliš prozkoumaná. Na místo se vrátí v dalších etapách skladby, až budou odkryty další části budoucího obchvatu.

Reklama

Doporučované