Hlavní obsah

Břeclav koupila za osm milionů korun kompostárnu. Kompost nabídne i lidem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Břeclavská radnice koupila za osm milionů korun od soukromých firem kompostárnu i rozvojové pozemky v jejím okolí.

Článek

Od nákupu si slibuje snížení nákladů na odpadové hospodářství. Město o tom informovalo v tiskové zprávě.

„Městská kompostárna nám zajistí soběstačnost na poli odpadového hospodářství. Biologický odpad nebudeme vozit daleko za hranice města a ušetříme jak v nákladech za palivo, tak na dopravním zatížení. Naším cílem je snižovaní množství komunálního odpadu, který je na likvidaci nejdražší,“ uvedl místostarosta města Jakub Matuška (Mladí a neklidní).

Výkup kompostárny od soukromých firem, které ji nyní provozují, schválili i zastupitelé. Zařízení má kapacitu 3500 tun bioodpadu ročně. Na odebírání kompostu se radnice domluvila s ekologicky hospodařícími firmami z okolí. „Bioodpad tak půjde na pole v okolí Břeclavi namísto umělých hnojiv. Kompost nabídneme také občanům. Část produkce využijí technické služby při výsadbách ve městě, což jsou další ušetřené náklady,“ doplnil Matuška.

Břeclav se na oddělení biologicky rozložitelného odpadu od odpadu komunálního zaměřuje už několik let. Poté, co se neosvědčil motivační systém adresného svozu odpadu, kdy se hodnotilo množství vytříděných odpadků, zavedla od letoška svoz bioodpadu od rodinných domů a rozdala lidem bio popelnice a kompostéry.

Reklama

Doporučované