Hlavní obsah

Brňané si v parcích přejí osvětlení s teplou barvou světla, ukázala anketa

Foto: Pixabay.com/Arcaion

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé v Brně si při parkových úpravách nejvíce přejí osvětlení s teplou barvou světla. Vyplývá to ze čtyřměsíční ankety, které se zúčastnilo téměř 2000 lidí a čtyři pětiny z nich hlasovaly pro teplé osvětlení.

Článek

Lidé mohli na webu Technických sítí od loňského listopadu do začátku letošního dubna vybírat ze čtyř osvětlení, která jsou instalovaná na testovacím místě v parku Lužánky. Svítidla se liší barvou světla i mírou regulace v nočních hodinách. „Vyhodnocení hlasování bylo jednoznačné, celé čtyři pětiny hlasů získalo řešení D s nejteplejším světlem o chromatičnosti 1800 K (kelvinů). Naopak nejméně lidí, pouhá dvě procenta, hlasovalo pro biodynamické osvětlení B, které chromatičnost mění v závislosti na denní době,“ uvedl ředitel Technických sítí Brno Pavel Rouček.

Varianta, pro kterou hlasovalo nejvíce lidí, nabízí nejteplejší oranžové světlo a pracuje s autonomní regulací intenzity, přičemž od 21:00 je výkon snížený na 60 procent a od 22:00 do rána na 40 procent.

Výsledky ankety poslouží jako podklad při obnově a úpravě parkového osvětlení. „Na základě preferencí občanů, ale i dlouhodobých environmentálních trendů chceme v lokalitách bohatých na zeleň více preferovat nižší chromatičnost veřejného osvětlení. Přesná teplota světla bude samozřejmě záviset na charakteru dané lokality, vždy je třeba brát v potaz i bezpečnost chodců,“ dodal Rouček.

Reklama

Související témata:

Doporučované