Hlavní obsah

Brno chce už letos zakládat družstva pro budoucí výstavbu bytů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Brno už letos založí družstva u míst, která jsou nejdál v přípravě družstevního bydlení - lokality Kamenný vrch II, Francouzská a V Aleji. K založení družstva je potřeba tří členů, městu pomohou Teplárny Brno a CD Centrum Coms.

Článek

Brno bude u bank usilovat o hypotéky 90 procent, lidé by tak museli na začátku dávat jen 10 procent z ceny. Brno plánuje v několika lokalitách postavit více než 1400 družstevních bytů.

Radní doporučili zastupitelům, aby schválili memorandum města s oběma městskými firmami, kde má město stoprocentní podíl. Město s teplárnami a CD Centrum Coms by vytvořilo základ družstva, do kterého by po kolaudaci domu a vypořádání vkladu zakladatelů mohli vstoupit samotní zájemci o družstevní bydlení. „Nově založená družstva dostanou prvotní půjčku od Tepláren Brno. Pokryje náklady přípravy výstavby do té doby, než si družstva sjednají úvěr na výstavbu u bank,“ uvedl primátorčin náměstek Jiří Oliva (ČSSD).

Účast tepláren a CD Centrum Coms skončí po kolaudaci, město bude členem družstva po dobu stanovenou na základě požadavku banky financující úvěr. „Budeme chtít, aby banky financovaly 90 procent nákladů výstavby, zbylých 10 procent budou skládat jednotliví družstevníci formou členského vkladu. Lidé tedy budou potřebovat od začátku mnohem menší sumu peněz, než kdyby si brali hypotéku,“ uvedl Oliva. Dodal, že družstevní bydlení je zejména pro pracující, kteří sice normálně vydělávají, ale na tržní byt v dnešní dob už nemají.

Brno už loni zvýšilo z 36 na 45 let věk pro možnost podání žádosti o družstevní bydlení. Kromě věku musejí lidé splnit i podmínky určitého příjmu. Pro byty různých velikostí je stanovená minimální a maximální hranice, kterou musí jednotlivec nebo dva partneři dohromady dostávat jako příjem. Minimum u nejmenšího bytu je 35 tisíc korun, maximum u největšího bytu je 100 tisíc korun.

Na Kamenném vrchu II se počítá s 350 byty, na Francouzské s 90 byty a V Aleji s 33 byty. Dalších 200 bytů je v plánu mezi ulicemi Křenová, Rumiště a Mlýnská, 380 bytů Na Kaménkách a 300 bytů v Přízřenicích.

Reklama

Související témata:

Doporučované