Hlavní obsah

Brno je o krok blíže ke stavbě přestupního terminálu ve Starém Lískovci

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Brno je o krok blíže ke stavbě přestupního terminálu mezi vlaky a MHD ve Starém Lískovci, kde od prosince zastavují vlaky na nové zastávce.

Článek

Po roční práci má dokumentaci pro posouzení vlivů na životní prostředí. Kvůli terminálu musí vzniknout nová ulice, jež bude souběžná s ulicí U Leskavy, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA. Kdy se však bude stavět, není jisté. V dokumentu se počítá s termínem po roce 2023.

Stavba terminálu, kam bude zajíždět trolejbus po prodloužené trati ze smyčky Osová, se plánuje už více než deset let. Zhruba před deseti lety už se totiž měla modernizovat železniční trať mezi Brnem a Střelicemi a plánovala se stavba starolískovecké zastávky. I když se modernizace téměř o dekádu zpozdila, nedokázalo Brno stavbu terminálu zajistit včas, takže k zastávce je dnes udělaný jen malý chodník a vlaků tu kvůli tomu zastavuje jen málo. Až zde bude jezdit MHD a zastavovat více vlaků, předpokládá se, že mezi vlakem a MHD bude přestupovat 3500 až 4000 lidí denně.

Zástavba kolem ulice U Leskavy vznikla okolo roku 2010 a město dlouhodobě předpokládalo, že k terminálu se bude přijíždět právě touto ulicí. Jenže dodnes není zkolaudovaná, proto ji také developer nepředal městu, jak bývá obvyklé. Svým uspořádáním a šířkou ani nevyhovuje provozu MHD. Proto nyní město plánuje stavbu nové silnice za rodinnými a bytovými domy, které jsou na západní straně ulice U Leskavy.

Na konečné trolejbusu má být zázemí pro řidiče, přístřešky pro cestující, měnírna dopravního podniku a také parkoviště s 27 místy. Počítá se také s tím, že ulice U Leskavy bude do ulice Elišky Přemyslovny zaslepená a výjezd z ulice U Leskavy bude přes novou spojku mezi rodinnými a bytovými domy směrem na novou silnici pro MHD.

Až město terminál a trolejbusovou trať postaví, zjednoduší se cesta velkému množství lidí, kteří dnes dojíždějí do bohunického kampusu z jihozápadního a západního Brněnska.

Reklama

Doporučované