Hlavní obsah

Čestné občanství města Brna dostane Rychetský, Flodrová i Brom

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nositeli čestného občanství budou předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, historička Milena Flodrová, biskup Vojtěch Cikrle a in memoriam hudebník Gustav Brom a filozof Roger Vernon Scruton. Dosud má čestné občanství 36 lidí.

Článek

Čestné občanství Brno uděluje jednou za čtyři roky a vedení města tak činí ve třetím roce svého vládnutí. Z minulosti jsou jeho držiteli například básník Jan Skácel, spisovatel Milan Kundera nebo válečný veterán Emil Boček.

Primátorka Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že Brno má velké štěstí na své obyvatele a uznání by si jich zasloužila řada. Sama se aktivně podílela na nominaci Flodrové a Rychetského. Podle primátorky má Brno díky Flodrové patrně nejlépe zmapovanou historii vývoje názvu ulic a veřejných prostranství. Rychetského navrhla spolu s náměstkem Jiřím Olivou (ČSSD). „Pan doktor Rychetský je nejen vynikající právník, ale také bojovník za demokracii a velká morální autorita. Poněkud mě tedy nadzvedlo, když mu prezident (Miloš) Zeman odmítl předat Řád TGM,“ řekl Oliva.

Lidovci navrhli biskupa Cikrleho. „Je nejdéle působící brněnský biskup v historii diecéze od jejího založení v roce 1777. Službu zahajoval v roce 1990 a po více než 30 letech za ním stojí rekonstrukce katedrály sv. Petra a Pavla i dalších budov,“ řekl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL).

Broma v 18 letech zatklo gestapo za roznášení protinacistických letáků a čtyři měsíce strávil ve vězení na Špilberku. Později se začal věnovat kapelnické činnosti a vznikl kolem něj Orchestr Gustava Broma, který se v roce 1974 v oficiálním žebříčku první desítky světových kapel dostal na sedmé místo, uvedl k nominaci hudebníka radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti). Scruton se za komunismu podílel na činnosti takzvané podzemní univerzity, kde spolu s dalšími vedl semináře pro lidi, kterým režim neumožnil studium na vysoké škole. Mezi jeho posluchače podle města patřili například politolog a šéf ODS Petr Fiala nebo bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart.

Reklama

Doporučované