Hlavní obsah

Filharmonie Brno připravila koncert prodchnutý severskou melancholií

Foto: Česká filharmonie, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Filharmonie Brno připravila na čtvrtek a pátek program sestavený z pobaltské hudby, inspirované folklorem a prodchnuté severskou melancholií. Zazní díla skladatelů z Litvy, Lotyšska a Finska.

Článek

„Koncert měl původně řídit dánský dirigent Michael Schonwandt, kvůli pandemickým komplikacím jej nahradí Tomáš Netopil,“ oznámila mluvčí filharmonie Kateřina Konečná.

Na úvod čtvrtečního i pátečního koncertu zazní Dzukské variace pro komorní orchestr a zvukový pás od litevského skladatele Broniuse Kutavičiuse. Autora inspirovala lidová píseň Vychází jitřenka. „Je to sled orchestrálních proměn písně orámovaný jejím vokálním zněním puštěným z nahrávky. V orchestru se objeví i tradiční litevský hudební nástroj kanklės – druh citery, na který se hraje v pobaltských státech,“ uvedl dramaturg Filharmonie Brno Vítězslav Mikeš.

Následuje Koncert pro anglický roh a orchestr od lotyšského skladatele Peterise Vaskse, který přednese sólista Dominik Wollenweber. „Je členem Berlínských filharmoniků a patří k nejlepším světovým hráčům na anglický roh, zároveň mu patří cena z prestižní mnichovské soutěže ARD,“ řekla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

V druhé půli večera zazní Symfonie č. 3 C dur finského skladatele Jeana Sibelia, která odráží dobové romantické ideály a obsahuje ohlasy finského folkloru, stejně jako inspiraci drsným klimatem severské krajiny. „Oproti prvním dvěma symfoniím se tato vyznačuje sklonem ke klasické čistotě,“ podotkl Mikeš.

Koncerty zaznamenává Český rozhlas, páteční odvysílá živě na stanici Vltava. Posledních pár vstupenek je k dostání ve filharmonickém předprodeji a na webu filharmonie-brno.cz.

Reklama

Doporučované