Hlavní obsah

Filharmonie Brno vzdá poctu Beethovenovi. Zazní hudba, kterou inspiroval

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Filharmonie Brno připravila na pátek a sobotu poctu hudebnímu skladateli Ludwigu van Beethovenovi.

Článek

Nezazní však přímo jeho hudba, ale skladby Franze Liszta, Paula Hindemitha a Césara Francka, inspirované Beethovenovým odkazem. „Koncert zároveň vzdá hold tradici okázalého německého romantismu,“ uvedl dramaturg Filharmonie Brno Vítězslav Mikeš.

Liszt a Franck ve vybraných skladbách vycházejí z třítónového motivu v posledním Beethovenově smyčcovém kvartetu. Inspiraci u Beethovena čerpal také Hindemith ve svém Houslovém koncertu, který s brněnskými filharmoniky provede Arabella Steinbacherová. Orchestr povede dirigent Tomáš Netopil.

Oba večery otevřou Lisztova Preludia, následuje Hindemithův Houslový koncert. Druhá půle večera patří Franckovi a jeho Symfonii d moll. „Stejně jako Liszt byl zázračné dítě a stejně jako on patřil mezi žáky Antonína Rejchy. Ostatně setkání s Lisztem patřilo k Franckovým nejdůležitějším životním okamžikům, Liszt se pro něj stal osobnostním i uměleckým vzorem,“ doplnila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Koncerty začínají v 19:00 v Janáčkově divadle. Vstupenky jsou k dostání ve filharmonickém předprodeji. Pro vstup na koncert se posluchači nad 12 let musejí prokázat ukončeným očkováním, dokladem o prodělání nemoci a v uznaných výjimkách negativním testem.

Reklama

Doporučované