Hlavní obsah

V brněnské pasáži Alfa si lidé prohlédnou fragmenty z inscenací HaDivadla

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Průchod brněnskou pasáží Alfa se ode dneška podobá putování skladem kulis nebo divadelním jevištěm. HaDivadlo, které sídlí v suterénu Alfy, do pasáže umístilo scénografické fragmenty z jednotlivých inscenací.

Článek

Překryly vchod do divadla, zaplnily také prostor před někdejší kavárnou Švanda. K dominantám prostoru patří veliká zaťatá pěst, motiv z inscenace Čevengur.

Brněnské HaDivadlo se v aktuální sezoně místo produkce nových inscenací soustředí na tvůrčí zásahy do těch starších. Sezona inspirovaná pandemickým obdobím a problematikou nadprodukce nese název Nerůst, divadelníci zkoumají, jak lze upřednostnit kvalitu před kvantitou a tvořit „udržitelně a šťastně“.

Jedním z tvůrčích zásahů je právě instalace v pasáži Alfa, která využívá už hotové scénografické prvky. Pod zásahem jsou podepsaní dlouholetí scénografičtí spolupracovníci HaDivadla Lenka Jabůrková a Matěj Sýkora. Instalace zůstane volně přístupná do 23. ledna.

Tvůrčí zásahy se postupně dotknou také řady starších inscenací HaDivadla. Koncem ledna to bude Indián v ohrožení režiséra Jiřího Havelky, poté Náměsíčníci a Woyzeck.

„Ke spolupráci na Tvůrčích intervencích jsme znovu pozvali původní režiséry a další tvůrce projektů, kteří se tak na svou práci u nás podívají s novými nápady. Zároveň jsme pobídli náš kolektiv a herecký soubor k návrhům a některé z těchto intervencí tak vznikají v jejich kurátorství nebo i režijním gestu,“ napsali dramaturgové HaDivadla Matěj Nytra a Anna Prstková.

Reklama

Doporučované