Hlavní obsah

Galerie výtvarného umění Ostrava představuje fotografie Michala Kalhouse

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ostravská Galerie výtvarného umění představuje fotografie umělce a děkana Fakulty umění Ostravské univerzity Michala Kalhouse.

Článek

Výstava potrvá od 19. ledna do 6. března. Expozici nazvanou Stary knedlik připravila kurátorka Štěpánka Bieleszová. ČTK o tom dnes informovala mluvčí galerie Jana Malášek Šrubařová.

Expozice představuje 24 velkoformátových fotografií. „Je syntézou nových i starších snímků, které autor pro ostravské diváky znovu vyvolal z negativů. Fotografie, které mají deníkový charakter, divákovi předkládají emoce a úvahy o pomíjivosti, o partnerských vztazích a rodině, o pokoře i vděčnosti za možnost žít prostý život,“ uvedla.

Název Stary knedlik psaný bez diakritiky má být podle ní synonymem pro autorův aktuální mentální a emocionální stav. „Čtyřiapadesátiletý Kalhous se cítí jako již poučený, zčásti i zkušený, již stárnoucí, ale snad ještě někdy potřebný, na tenké plátky nakrájený oschlý včerejší knedlík,“ uvedla Bieleszová.

Podle ní jsou fotografie vytvořeny dnes již málo používanou mokrou cestou od zvětšováku po vývojku a ustalovač. „Časově zdlouhavý a technologicky složitý výrobní proces dává autorovi prostor a čas uchopit a formulovat témata, získávat odstup a nabývat odvahu k poodhalení a zveřejnění bezvýznamné maličkosti, kterou považuje za důležitou,“ řekla kurátorka.

Fotograf a pedagog Kalhous žije ve Šternberku a působí v Ostravě. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, doktorské studium ukončil na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem. Od druhé poloviny 90. let je spojován s ostravskou výtvarnou scénou. Od roku 2006 vyučuje na Fakultě umění Ostravské univerzity, kde je v současnosti děkanem. Na autorských i skupinových výstavách vystavuje od roku 1994. Zastoupen je ve státních i soukromých sbírkách v České republice i zahraničí.

Reklama

Doporučované