Hlavní obsah

Jihomoravský kraj chce zajistit více bezpečných bytů pro oběti domácího násilí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jihomoravský kraj chce v příštích letech ve spolupráci s městy zajistit více takzvaných bezpečných bytů, které slouží pro oběti domácího násilí.

Článek

Nyní jsou v Brně asi čtyři byty, cílem je mít alespoň deset a v každém okresním městě jeden. Novinářům to dnes řekla radní kraje pro sociální věci Jana Leitnerová (Piráti). Neziskové organizace v období pandemie covidu zaznamenaly podle zástupců až padesátiprocentní nárůst počtu klientek, které se na ně v otázce domácího násilí obracejí.

Bezpečný byt slouží pro setrvání obětí domácího násilí mimo dosah agresora po dobu, než si najdou nové zázemí. Myšlenka rozšířit jejich počet v kraji vyplývá z memoranda, které dnes zástupci kraje podepsali se společností Ikea. Firma už před dvěma lety spustila projekt a za tu dobu věnovala téměř čtyři miliony korun na pomoc obětem domácího násilí. „Pocházím z prostředí, kde je domácí násilí něco nepředstavitelného a neomluvitelného. Ne všichni ale mají to štěstí a prostě se to děje,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Kraj chce zmapovat poptávku po službách pro oběti domácího násilí a na základě nasbíraných informací učinit kroky, které povedou ke zlepšení situace. Kromě rozšíření počtu bytů je to například větší šíření osvěty i efektivnější řešení pomoci.

Memorandum podepsala i Jitka Poláková, ředitelka organizace proFem, která s organizacemi Acorus a Rosa tvoří koalici NeNa pomáhající obětem domácího násilí. Podle Polákové organizace obstarávají zhruba 1500 klientek ročně. „V období covidu jsme zaznamenali až padesátiprocentní navýšení zájmu o naše služby. Poptávku jsme nebyli schopní pokrýt,“ uvedla Poláková.

Podle Silvie Štěpánové z organizace Persefona se také zvýšil počet agresorů, kteří se se svými sklony na organizaci obracejí. „Poskytujeme pomoc osobám, které mají problémy se zvládáním agrese. Nabízíme jim pět až deset sezení. Máme třeba šest klientů denně, těchto lidí jsou desítky a ozývají se další. Musíme je odkazovat na pozdější termín,“ řekla Štěpánová.

Reklama

Doporučované