Hlavní obsah

Jihomoravský kraj dá na podporu dobrovolných hasičů 48 milionů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jihomoravský kraj vyčlenil 48 milionů na podporu dobrovolných hasičů. Z toho 15 milionů bude pro obce jako zřizovatele jednotek hasičů, 33 milionů bude na spolufinancování projektů z dotačního programu ministerstva vnitra.

Článek

U dotačního programu pro obce kraj zvýšil podporu. Až půl milionu může sloužit na novou cisternovou automobilovou stříkačku, 300 tisíc na zásahový automobil, půl milionu na požární zbrojnici nebo 100 tisíc na věcné vybavení. „V rozpočtu na letošní rok jsme na tento dotační program vyčlenili celkem 15 milionů korun. Oproti loňskému roku jsme ho tak navýšili o pět milionů. Jde nám především o zlepšení materiálně technického vybavení jednotek,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Podle něj se kraj bez dobrovolných hasičů neobejde. „Jsou nedílnou součástí integrovaného záchranného systému. Svoji spolehlivost dokázali při likvidaci následků tornáda, v rámci pomoci v covidem přetížených nemocnicích, dokazují to každý den,“ řekl Grolich.

Dalších 33 milionů kraj poskytne na spolufinancování projektů uskutečňovaných v rámci dotačního programu ministerstva vnitra, který se týká právě jednotek sborů dobrovolných hasičů.

Reklama

Doporučované