Hlavní obsah

Jihomoravský kraj upouští od papírové verze předplatních jízdenek

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Čtvrtletní a roční předplatní jízdenky na cestování po Jihomoravském kraji budou od 1. prosince pouze v elektronické podobě. V březnu příštího roku skončí papírové jízdenky i u měsíčního předplatného.

Článek

Cílem změn je zjednodušení odbavování cestujících i zlevnění dopravy. Kraj také reaguje na narůstající zájem o elektronické jízdné, řekl dnes novinářům Jiří Horský, ředitel společnosti Kordis, která organizuje veřejnou dopravu na jižní Moravě. U jednorázové jízdenky možnost papírové zůstává, možnost nákupu se ale rozšíří i přes validátor.

„Pohodlnější forma placení za dopravu po našem kraji je zároveň udržitelnější, levnější a hlavně modernější. Chceme se tak přiblížit systému, který je běžný v okolních zemích. Šetří čas a peníze cestujících,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jiří Crha (ODS). Elektronické jízdenky jsou levnější. Například jízdenka pro jednu zónu na rok vyjde na 2950 korun, papírová stojí o 300 korun více. „Cestující se nemusí bát, že v případě ztráty o svoji jízdenku přijdou, protože si ji jednoduše nahrají na jiný nosič. Elektronická jízdenka také nabízí možnost tzv. alternativních zón, umožní cestu mezi výchozí a cílovou zónou různými trasami,“ dodal Crha.

Předplatní jízdenky cestující nakupují přes e-shop integrovaného dopravního systému nebo v kontaktních centrech, kterých je nyní osm. Do konce listopadu kvůli změnám přibudou také v Hustopečích, Letovicích, Mikulově, Moravském Krumlově, Tišnově a Veselí nad Moravou. Pomoct se zaváděním výhradně elektronických jízdenek má kampaň Jezdi jednoduše, která startuje dnes a bude pokračovat po celý příští rok. Obsahuje letáky i nově vzniklý web.

Trend přechodu na elektronické jízdné roste. „Jen za poslední tři měsíce se prodalo ve společném e-shopu Kordisu a Brna celkem více než 210 000 elektronických předplatních jízdenek,“ řekl Horský. Dodal, že elektronické jízdné využívá asi 70 procent lidí.

Další novinkou jsou validátory, které se postupně objeví v asi 200 autobusech ze 700, které po kraji jezdí. Snahou Kordisu je umístit je do autobusů v okolí Brna, které bývají vytížené a díky validátorům by se do nich nemuselo nastupovat jen předními dveřmi, což by zrychlilo odbavení cestujících. „Začátkem příštího roku také začneme vyměňovat původní označovače papírových jízdenek na vlakových nádražích a postupně je nahradíme novými validátory. Měly by být také v nových vlacích Moravia,“ uvedl Horský.

Přístroje jsou podobné jako v Brně, kde funguje systém Pípni a jeď. „Po Brně cestující také jen přiloží kartu a mohou jet, při cestě do regionu bude možnost volby jízdního dokladu. Chtěli bychom ale postupně i cestujícím do regionů nabídnout jednodušší řešení. Mohli by si třeba na e-shopu navolit, kam nejčastěji jezdí, a následně po nastoupení do dané linky a přiložení by už systém počítal s konkrétní trasou,“ dodal Horský.

Reklama

Doporučované