Hlavní obsah

Kohoutovice zrekonstruovaly vyhlídkovou bývalou kavárnu Grand Prix

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Městská část Brno-Kohoutovice zrekonstruovala za více než pět milionů korun bývalou vyhlídkovou kavárnu Grand Prix, kterou otevřela pro veřejnost. ČTK to řekl starosta Kohoutovic Jakub Hruška (KDU-ČSL).

Článek

Podle něj bylo místo více než 30 let pronajaté. Nyní si mohou lidé prostor s výhledem na celé Brno pronajmout například na svatbu, oslavu nebo jinou akci. Za tři hodiny zaplatí 1200 korun.

Rekonstrukce se podle Hrušky dotkla mimo jiné věcí souvisejících s bezpečností. „Týká se to podhledů, osazovali jsme nové parapety, udělali jsme nová sociální zařízení a také jsme vybudovali kuchyňku pro zázemí reprezentační místnosti. Vše bylo vybaveno stoly i židlemi, projektorem a v místě je nová podlaha,“ vyjmenoval starosta.

Podle něj není z hygienických důvodů možné, aby tam byla kavárna nastálo. Proto prostor bude sloužit pro jednorázové akce typu rodinných oslav nebo svateb. „S kavárnami jsme se dohodli, že bychom tam jednou za měsíc nebo čtrnáct dní udělali dny otevřených dveří s prezentací kaváren a cukráren,“ řekl Hruška.

V 90. letech minulého století skončila v místě poslední provozovna a poté měly prostor na 30 let pronajaté soukromé firmy. „Dříve narození tam ještě v mládí chodili po vysvědčení na pohár, třeba na rande nebo na večeři. Je to dominanta Kohoutovic, jedna z nejvyšších budov ne kvůli své výšce, ale kvůli umístění,“ řekl Hruška. Dodal, že díky tomu lze vidět na celé Brno, například na místa u okruhu Velké ceny, na hrad Špilberk nebo na lokalitu Hády.

Dominanta kohoutovického sídliště vznikla v letech 1975 až 1978 podle návrhu Jaroslava Černého, který je jedním z autorů sídliště. Dvoupatrová prosklená vyhlídková restaurace s otevřeným ochozem byla umístěna na vrchol třináctipodlažního panelového domu a lidé z ní mohli sledovat závody na původním okruhu, na němž se jezdilo do roku 1986. Poté se závody přesunuly na nově vybudovaný Masarykův okruh.

Reklama

Doporučované