Hlavní obsah

Kvůli olejové skvrně nejde dostavět cyklostezku u Drásova. Lidé už ji využívají

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Cyklisté a bruslaři už několik měsíců využívají novou cyklostezku mezi Čebínem a Drásovem na Brněnsku dlouhou tři kilometry, přestože není dostavěná.

Článek

Zbývá dodělat zhruba 50 metrů poblíž silnice mezi Čebínem a Malhostovicemi. Stavbaři zde objevili znečištění půdy olejem, kvůli níž se stavba zastavila. Starostka Drásova Martina Bočková nepředpokládá, že by se stavbu kvůli nečekanému objevu podařilo dokončit ještě letos, proto intenzivně hledá řešení, které umožní i tak využít osmnáctimilionovou dotaci. Podle smluvních podmínek totiž musí být stavba letos hotová, řekla ČTK.

Pro obce jde přitom o peníze, které by v rozpočtu samy neměly, celková cena je 22 milionů korun. Dotaci dostaly z fondu IROP, na zákonné využití dohlíží ministerstvo pro místní rozvoj. „Hledáme různá řešení, jak to udělat, abychom peníze nemuseli vracet. Máme nějaký návrh a když to nepůjde, zkusíme to jinak,“ doufá v dobrý konec Bočková.

Olejové skvrny jsou patrně starou ekologickou zátěží. „Nyní to řeší odbor životního prostředí v Tišnově. Je vypsané výběrové řízení na průzkumné práce, aby se zjistil rozsah a hloubka znečištění a aby bylo zřejmé, kde se bude sanovat. Pak se musí vyprojektovat řešení sanace a tu provést. Všechno je v gesci odboru životního prostředí a myslím, že letos to hotové nebude,“ předpokládá Bočková.

Celá stavba tak zatím není zkolaudovaná a oficiálně předaná k užívání, ale lidé už ji využívají. „Ale právě v místě, kde nemůžeme stavět, je v plánu parkoviště a odpočívky, aby sem mohli přijet i bruslaři,“ poznamenala Bočková.

Stezka propojí již existující cyklostezky či cyklotrasy v okolí, které mohou sloužit nejen cykloturistice, ale i pro dojíždění do práce, například z Kuřimi do drásovského Siemensu půjde pohodlně dojet na kole po tělese bývalé tišnovské dráhy, aniž by se člověk dostal na hlavní silnici z Brna přes Kuřim do Tišnova. Postupně se také staví cyklostezka z brněnských Kníniček do Jinačovic, odkud lze již dojet do Moravských Knínic a z nich po nové cyklostezce do Kuřimi. Z Drásova je dobře dostupný na kole Tišnov či Železné a Lomnička a cyklostezka směrem na Vysočinu. Pro cyklisty je tak Kuřimsko a Tišnovsko výrazně dostupnější než před deseti lety, kdy se dalo frekventovaným silnicím vyhnout jen obtížně.

Reklama

Doporučované