Hlavní obsah

Lékaři z Brna: Lidé zanedbávají preventivní vyšetření na rakovinu konečníku

Foto: Mark_Kostich, Shutterstock.com

Léčba rakoviny. Ilustrační foto.

Reklama

Lidé zanedbávají preventivní vyšetření spojené s prevencí rakoviny konečníku a tlustého střeva, na které v zemi zemře ročně skoro 3500 lidí. Češi dostávají od pojišťoven pozvánku na vyšetření po padesátce a mají ho zdarma.

Článek

V nemocnici v Brně kolonoskopii ročně podstoupí 200 až 300 lidí, podle mluvčí Andrey Šromové však pouze asi 20 přijde na základě pozvánky na vyšetření. Přitom v pěti procentech případů personál odhalí nádorové onemocnění.

Diagnózu rakoviny tlustého střeva a konečníku si ročně v Česku podle Šromové vyslechne 7500 lidí. „Rizikový nález přitom může včas zachytit endoskopické vyšetření zvané kolonoskopie. Češi se k němu staví rozpačitě, protože narušuje jejich intimní prostor,“ uvedla.

Podle zastupujícího primáře oddělení endoskopie Nemocnice Milosrdných bratří v Brně Lukáše Králíčka na vyšetření obecně dorazí zhruba 15 procent z lidí pozvaných pojišťovnami. Přímo v Nemocnici Milosrdných bratří je to asi 20 lidí z celkových 200 až 300, kteří kolonoskopii podstupují. U pěti procent z nich se pak zjistí nádor. Část pacientů podle mluvčí využívá testů sledujících krvácení ve stolici, které ale není tak přesné jako kolonoskopie.

Podle lékařů je pro efektivní léčbu potřeba včasné odhalení nemoci, což je cílem preventivních screeningových vyšetření. „Díky tomu umíme zachytit případné nálezy včas a léčba se v mnoha případech daří i bez dalších následků. Pokud však pacient dorazí až když pociťuje příznaky, znamená to, že při diagnostickém vyšetření často odhalíme případný nádor v pozdější fázi a léčba je náročnější,“ řekl Králíček.

Málo lidí na pozvání chodí i do druhé městem zřizované Úrazové nemocnice. „Na pozvánku ke kolonoskopickému vyšetření od pojišťovny se k nám ročně objednává velmi málo pacientů, dali by se spočítat na prstech obou rukou. Tento způsob je však mnohonásobně převýšen počtem pacientů odesílaných lékaři, kteří odhalili pozitivní test na skryté krvácení,“ uvedl primář endoskopického centra nemocnice Ladislav Kozumplík.

Podle odborníků není potřeba se vyšetření bát. „Je nutné dietní opatření a také se podává speciální projímavý roztok. Při samotném vyšetření si může pacient zvolit, jestli jej chce podstoupit s injekcí, která pomáhá od bolesti, ale také od případného stresu, který může navazovat na případné obavy spjaté s nezvyklou intimitou. Výkon zabere zhruba 20 až 30 minut,“ dodal Králíček.

Reklama

Související témata:

Doporučované