Hlavní obsah

Muzeum v Brně slaví 150 let, lidé mohou obdivovat porcelán i rozbít talířek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Obdivovat krásný design, ale také rozbíjet talířky mohou návštěvníci Uměleckoprůmyslového muzea v Brně.

Článek

Muzeum slaví 150 let a hlavním bodem programu oslav je výstava Made by Fire, jedna z největších prezentací českého autorského skla, keramiky a porcelánu v novodobé historii. Otevírá také otázky udržitelnosti a produkce odpadu a s tím souvisejících střepů.

Výstava Made by Fire měla premiéru v Miláně a poté ji návštěvníci zhlédli na Pražském hradě jako součást festivalu Designblok. Brněnské finále, které začíná v pátek, nabízí dvojnásobek exponátů na větší ploše a řadu novinek. Jednou z nich je instalace Štěstí od Julie Šiškové Feixové.

„Návštěvník si v ní vybere, zda porcelánový talířek vymrští do zdi, nebo si ho vezme domů jako suvenýr,“ řekla jedna z kurátorek Eva Slunečková. Instalace tak upozorňuje na produkci odpadu, který vzniká při výrobě kvůli dělení porcelánu do jakostních kategorií.

„Porcelánová fabrika kvůli tomu ročně vyprodukuje přibližně 350 tun střepů, které zatím neumíme recyklovat. Nenastal čas systém přenastavit? Na Made by Fire je to návštěvník, kdo určí pravidla,“ doplnila Slunečková. Lidé tak talířek mohou rozbít na bezpečné „střelnici“ a střepy skončí na některé z hromad v muzejních sálech, které dohromady váží asi deset tun. Nebo si talířek odnesou domů a možná ani nepoznají, že má nějaký drobný kaz, třeba vadu glazury.

Další novinkou je místnost věnovaná duchcovským porcelánovým plastikám. „Dokonce jsme dostali vzácnou možnost do expozice zapůjčit i originální formy. Přesto se v ní příliš nezaměřujeme na historii. Sledujeme především novodobé parafráze a to, jak se s tradicí figurálního porcelánu vypořádávají současní designéři,“ uvedla druhá z kurátorek Danica Kovářová.

Nová stálá expozice Prvních třicet ve Votivním sále ukazuje počátky výstavní činnosti muzea. Tvoří ji listiny, stavební plány, fotografické pohledy do tehdejších výstavních sálů i dobové artefakty. Galerie navíc připravila ještě intervenci Příběh v otevřeném depozitáři porcelánu a keramiky. Získala také nového maskota Démonka od Kryštofa Kintery. „Démonek bude dětem klást všetečné otázky na téma životního prostředí a udržitelnosti, nabádat je k alotriím a bude mimo jiné prostupovat edukačními programy,“ popsal maskota ředitel Moravské galerie Jan Press.

Moravské průmyslové muzeum vzniklo v roce 1873. Patří tak mezi deset nejstarších institucí tohoto typu na světě. Nyní nese název Uměleckoprůmyslové muzeum a spadá pod Moravskou galerii. Dlouhodobě se zaměřuje na umění, design a módu. Hlavním dnem oslav 150. výročí je 17. listopad, muzeum bude otevřené od 10:00 do 20:00 s doprovodným programem.

Reklama

Doporučované