Hlavní obsah

Na Festivalu bicích nástrojů v Brně si návštěvníci zahrají na neobvyklé nástroje

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Hru na tympány, marimbu, zvony či vibrafon si vyzkoušejí návštěvníci Festivalu bicích nástrojů v brněnském Divadle na Orlí. Koná se o prvním prosincovém víkendu.

Článek

Vystoupí světoví perkusionisté Nick Woud, Katarzyna Mycková a Aurélien Gignoux. Zahrají také studenti Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) a dalších hudebních škol z Česka, Slovenska a Polska. Festival dnes novinářům představili organizátoři.

„Pro spoustu lidí jsou bicí nástroje velice atraktivní a když vidí neobvyklý nástroj, jako je marimba, mají touhu si na něj sáhnout a zahrát si. Tak jsme si říkali, proč to divákům neumožnit. Lidé budou po pátečním i sobotním koncertě vyzváni, aby si nástroje, které v tu chvíli budou na pódiu, šli pod dohledem účinkujících vyzkoušet. V neděli odpoledne si totéž zkusí rodiče s malými dětmi,“ sdělil ředitel festivalu a vedoucí katedry bicích nástrojů na JAMU Martin Opršál.

Návštěvníci vyslechnou koncerty tří hráčů na bicí nástroje, nizozemského tympanisty Wouda z Amsterodamského královského orchestru, polské marimbistky Myckové a všestranného perkusionisty Gignouxe. „Viděl jsem ho ve finále prestižní soutěže AFD v Mnichově, a řekl jsem si, že musí vystoupit i v Brně. Letos se stal členem francouzského Ensemble intercontemporain, jednoho z nejlepších souborů pro soudobou hudbu na světě, čímž cena tohoto pětadvacetiletého hudebníka závratně vzrostla,“ dodal Opršál.

Na akci vystoupí také studenti brněnské konzervatoře. „Se studenty jsme vytvořili leporelo různých skladeb, které budou mezi sebou přecházet tak, abychom jich během pátečního koncertu předvedli co nejvíc,“ uvedl Ctibor Bártek z brněnské konzervatoře.

Pro studenty hudebních škol navíc pořadatelé připravili tvůrčí dílny se všemi zahraničními hudebníky. „Velmi se těším na polskou marimbistku, s níž budu mít individuální hodinu, že si spolu zahrajeme a ukáže mi nové nápady a směry, kterými bych se mohla vydat. A také na společný koncert nás, studentů JAMU. Festival je pro nás obrovská zkušenost a jsem ráda, že nám to škola umožňuje. Každý rok je tu skvělá atmosféra a mnohokrát jsem zjistila, že špičkoví hudebníci jsou velice pokorní lidé,“ řekla studentka JAMU a marimbistka Adéla Spurná.

Podrobný program Festivalu bicích nástrojů zájemci najdou na webu: http://fbn.jamu.cz. Festival se koná každé dva roky. Loni jej organizátoři kvůli pandemii covid-19 přesunuli na letošní rok.

Reklama

Související témata:
Bicí

Doporučované