Hlavní obsah

Na nádraží v Boskovicích je od neděle pamětní deska připomínající transport Židů

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Na budově vlakového nádraží v Boskovicích pamětní deska připomíná transport zdejších Židů do nacistických koncentračních táborů. 14. a 15. března 1942 odjelo 458, jen 14 z nich přežilo a žádný z nich už potom ve městě nežil.

Článek

Když senátorka za Blanensko Jaromíra Vítková (KDU-ČSL) pamětní desku a dnešní projev připravovala, bylo to ještě před ruskou invazí na Ukrajinu. Podle ní tak jsou události druhé světové války znovu silně přítomné.

Stejně jako nacisté zabíjeli civilní obyvatelstvo i Rusové dnes zabíjejí obyvatele Ukrajiny. „Opět je ohrožena demokracie, svoboda a mír,“ zdůraznila Vítková. Těch pár Židů, kteří žili před válkou v boskovické židovské čtvrti a přežili, už se nevrátilo, protože nedokázali žít v místě, kde potkávali spoustu kamarádů a známých a kteří byli po válce mrtví. Dodnes je zdejší čtvrť jednou z nejzachovalejších v Česku a patří k turisticky atraktivním místům, ze kterého dýchá historie.

Pamětní deska je na nádražní budově proto, že právě odtud Židy vlak odvážel. „Dlouhá léta jsme si tuto smutnou událost připomínali tím, že jsme na nádraží pokládali květiny. Loni jsem se domlouvala s Markem Říhou, který na dráze pracuje a je členem Chornického železničního klubu, že bychom chtěli něco důstojnějšího. A tak jsem požádala výtvarnici Šárku Přikrylovou, zda by pamětní desku nevytvořila,“ popsala Vítková. Při instalaci desky zahráli členové základní umělecké školy židovské melodie a uskutečnila se za přítomnosti členů brněnské židovské obce modlitba. „Pod desku jsme ještě položili květiny a oblázky,“ řekla Vítková.

Zmínila také, že v dnešní době je důležité, že Ukrajincům, na které doléhá válka, dokáže česká vláda a společnost pomoct a že je s uprchlíky i s těmi, kteří své domovy neopustili, solidární.

Reklama

Doporučované