Hlavní obsah

Na radnicích dnes vlají moravské vlajky jako připomínka věrozvěstů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kromě české vlajky dnes na stovkách radnic i dalších veřejných budov na Moravě vlaje také prapor s orlicí. Vyvěšování moravské vlajky je novodobou tradicí spojenou se svátkem slovanských věrozvěstů, svatých Cyrila a Metoděje.

Článek

Zároveň vlajky připomínají historii Moravy, dříve samosprávné země. Letos uplynulo 1200 let od první písemné zmínky o Moravanech ve franských análech.

Vlajku dnes vyvěsilo zhruba 1600 radnic, informovala za pořádající Moravskou národní obec její místopředsedkyně Lenka Holaňová. Na seznamu je například někdejší zemské hlavní město Brno, stejně jako třeba Olomouc, Prostějov, Přerov, Třebíč nebo Vyškov. Moravský erb se šachovanou orlicí se už v pondělí objevil také na štítu jezdecké sochy Jošta Lucemburského v centru Brna.

Iniciativu přivítali v Moravském Krumlově, kde vlajku vyvěšují každoročně. „Je to připomínka svatých Cyrila a Metoděje, Velké Moravy a Moravanů pyšných na svůj původ a zemi, odkud pocházejí,“ řekl starosta Tomáš Třetina (TOP 09).

Nově se letos připojila například Andělská Hora na Bruntálsku nebo některé obce na Prostějovsku, třeba Ludmírov, Otaslavice, Stražisko, Tištín, Vícov nebo Vincencov. „Snažíme se představitelům obcí připomínat blížící se svátky, kdy je možné vlajku Moravy vyvěsit, 5. červenec - svátek slovanských věrozvěstů totiž není jediný, který má vazbu k historii Moravy,“ uvedla Holaňová.

Kromě vyvěšování vlajek usiluje Moravská národní obec také o to, aby se 5. července památky na Moravě otevíraly zdarma nebo za zvýhodněných podmínek. Cílem je probudit zájem lidí o historii Moravy a míst, kde žijí.

Reklama

Doporučované