Hlavní obsah

Nájemné v Brně na konci roku dál rostlo, meziročně v průměru o 1000 korun

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ceny nájmů v Brně v posledním čtvrtletí loňského roku pokračovaly v růstu. Za čtvrtletí ceny vzrostly o stokoruny, meziročně ale v průměru měsíční nájemné vzrostlo o 1000 korun.

Článek

Ceny nájemného v Brně od jara 2020 klesaly kvůli opatřením proti šíření koronaviru a klesající poptávkou vysokoškolských studentů, kteří studovali distančně. Pokles pokračoval až do loňského léta, ve třetím čtvrtletí se ceny nájemného vrátily k růstu. Vyplývá to z údajů společnosti UlovDomov, která se prostřednictvím služby Ideální nájemce zabývá pronajímáním bytů a ceny nájemného dlouhodobě sleduje.

Za čtvrtletí se nejvíce zvýšila cena nájemného v bytech 3+kk a 4+1, kde rostla o 1000 korun, u garsoniér a bytů 4+kk cena za kvartál klesla. Meziročně vzrostlo průměrné měsíční nájemné v bytech 1+1 o 400 korun, v bytech 2+1 o 900 korun, o 1000 korun v bytech o dispozici 2+kk, 3+1 a 3+kk a v bytech 4+1 dokonce o 2500 korun.

„Evidujeme poměrně výrazné rozdíly mediánu cen nájmů mezi jednotlivými brněnskými čtvrtěmi. Zároveň je potřeba mít na paměti, že i v rámci stejné oblasti můžou být ceny nájmů rozdílné, například v závislosti na stavu či vybavení bytu,“ uvedl ředitel společnosti UlovDomov Michal Hrbatý.

Viditelné rozdíly jsou například nájmy v bytech 2+kk, kdy za dvoupokojový byt v centru Brna platí lidé v průměru 15.900 korun měsíčně, na sídlišti Vinohrady je to přibližně 12.700 korun za měsíc. Podobně takzvaná garsonka, tedy byt o dispozici 1+kk může měsíčně stát od 8000 do 13.000 korun.

„V Brně ceny nájmů docela dlouho spíše stagnovaly, určitý nárůst se tedy dal očekávat. Navíc na trhu není v současnosti moc důvodů, proč by nájmy neměly postupně zdražovat. Roste inflace, rostou úrokové sazby hypoték a rostou i kupní ceny nemovitostí,“ dodal Hrbatý.

Vývoj cen nájmů v Brně navíc ovlivňuje situace na vysokých školách. „I přes rostoucí počty nakažených během listopadu a prosince se ukázalo, že vláda zřejmě neplánuje školy zavřít, a prezenční výuka tedy pokračovala. Studenti, kteří třeba ještě na začátku podzimu váhali, zda zůstávat v místě své univerzity, proto zřejmě poptali volné byty na trhu,“ uvedl Hrbatý s tím, že nabídka nájemních bytů v posledním čtvrtletí roku 2021 klesla o 37 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované