Hlavní obsah

Náměstí v Brně ozdobil objekt z oceli a dřeva od uměleckého kováře Tasovského

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Šilingrovo náměstí v Brně ozdobilo nové umělecké dílo, jehož autorem je Pavel Tasovský. Objekt nazvaný Mezi kruhy je z oceli a dřeva, váží 600 kilogramů.

Článek

Umělecký kovář a brněnský rodák Tasovský dílo zapůjčil městské části Brno-střed, která na náměstí provozuje pod širým nebem Galerii Šilingrák.

Dílo Mezi kruhy je prostorový objekt, který vznikl kruhovými řezy do čtvercové základny a jejich zvednutím do prostoru. Sestava kovových kruhů uzavírá ve svém středu dubovou kouli, která symbolizuje zrod, hnízdo nebo jádro.

„Je to metafora zrodu něčeho nového, křehkého a zázračného, ale podléhajícího přírodním zákonům. Zrození je zázrak v jakékoliv podobě, a právě objekt Mezi kruhy dává návštěvníkům možnost vložit si do této skulptury vlastní verzi příběhu i to, jak budou jeho symboliku vnímat,“ popsal autor.

Jedenašedesátiletý Tasovský před rokem 1989 pracoval v kovářské dílně Uměleckých řemesel v Brně, podílel se na významných zakázkách, například na Malovaném domě v Třebíči, na hradě Špilberk, v Moravském zemském muzeu a nebo poutním kostele ve Křtinách. V roce 1989 založil kovářskou dílnu v Náměšti nad Oslavou a věnuje se volné tvorbě. Od roku 1992 samostatně vystavuje a je držitelem řady ocenění za svou práci.

Podle starosty Brna-středu Vojtěcha Mencla (ODS) umění do veřejného prostoru patří, ať už jsou to sochy v Galerii Šilingrák anebo nebo třeba instalace Asteroid v Kobližné ulici. „Chystáme ještě jedno překvapení na léto, rádi bychom oživili i Římské náměstí,“ uvedl Mencl.

Reklama

Související témata:

Doporučované