Hlavní obsah

Nová socha Karla IV. by se měla objevit v Karlových Varech v květnu

Foto: Petr Bonek, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nová socha Karla IV. by se mohla na Divadelním náměstí v Karlových Varech objevit v květnu. Rotary klub, který vznik nové jezdecké sochy inicioval, bude do té doby mít sochu vyrobenou.

Článek

Socha by měla dominovat prostranství takzvaného Divadelního korza, které chce město v následujících letech upravit. Magistrát nyní začne připravovat podklady pro umístění sochy.

„Vedení města se setkalo se zástupci Rotary klubu Karlovy Vary a byli jsme informováni, že socha by se mohla slavnostně odhalit už na zahájení lázeňské sezony, tedy o víkendu 6. až 8. května letošního roku. Teď připravujeme všechno pro to, aby mohla být socha v rámci Divadelního náměstí, jak doporučila Kancelář architekta města doporučila, instalována. To znamená, že začneme připravovat všechna povolení,“ uvedla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

V souvislosti s instalací sochy se zatím počítá s úpravou zeleně jen v jejím bezprostředním okolí. Město chce ale v návaznosti na rekonstrukci nedalekých Císařských lázní v dohledné době upravit celé prostranství mezi Císařskými lázněmi a Vřídelní kolonádou.

Návrh sochy Michala Gabriela vyhrál v roce 2017 v soutěži, kterou uspořádal Rotary klub. Koncepce díla představuje klasický pomník v podobě jezdeckého monumentu. Socha bude sestavena z 280 dílů ocelového plechu silného deset milimetrů. Jednotlivé šablony jsou vyřezány laserovou technologií a do celku vrstveny navařováním. Tím vzniká zvláštní optický vjem, v místě soklu prosvítá svatováclavská koruna. Výška díla včetně soklu je 5,6 metru, váha je odhadadem 30 tun.

Následovala řada jednání s městem i Karlovarským krajem a zejména shánění peněz. Výroba sochy bude stát osm milionů korun. Zatím se podle webových stránek jezdeckasocha.cz vybralo 2,5 milionu korun. Na výrobu ale Rotary klub získal půjčky od podporovatelů umístění nové sochy zakladatele města.

Sbírku má podpořit i ples, chystaný na letošní únor, na kterém bude i aukce uměleckých děl od karlovarských umělců. Výtěžek z plesu poputuje na transparentní účet Jezdecké sochy Karla IV. Samotné město zatím na sochu peníze neposlalo, zavázalo se ale, že zajistí všechno potřebné pro její instalaci, od povolení až po nutné technické úpravy místa, kde bude socha stát.

Reklama

Související témata:

Doporučované