Hlavní obsah

Nemocnice Kyjov chce letos začít rekonstruovat ARO za 119 milionů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nemocnice Kyjov na Hodonínsku chce letos začít s rekonstrukcí anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO). Náklady na stavbu i vybavení jsou 119 milionů korun a zcela je pokryje dotace z Evropské unie.

Článek

Současné ARO staré a nevyhovující. Po dobu prací se oddělení přesune do jiných prostor.

Nemocnice nyní vyhodnocuje výběrové řízení na dodavatele stavby. Díky pracím se počet lůžek oddělení rozšíří ze šesti na sedm, ale také se zlepší prostory a vybavení. „Je to nevyhovující z hlediska technologie i techniky provozu, vybavení, nevyhovující je prostředí, které neodpovídá požadavkům 21. století,“ uvedla Veronika Neničková, která je pověřená vedením nemocnice.

Podle ní byla situace nejvíce znát s ohledem na pandemii covidu, která v ČR začala před více než dvěma lety. V kyjovské nemocnici bylo i kolem stovky pacientů s nákazou. „Covid byl poslední kapka, která nás vedla k rekonstrukci. Na ARO není možné izolovat pacienty v rámci boxů, je tam jedna společná místnost, takže se v covidovém období muselo ARO vystěhovat do prostor chirurgie a intenzivní péče, kde bylo možné zajistit péči,“ řekla Neničková.

Součástí investice je i vybavení jako například speciální zdravotnický nábytek nebo zdravotnická technika. Provoz by měl být omezený minimálně, ARO ale bude potřeba přesunout do jiných prostor.

Nemocnice Kyjov má asi 1100 zaměstnanců a je spádovou oblastí zhruba pro 150.000 lidí. Je jednou z devíti nemocnic zřizovaných krajem. Další jsou v Hodoníně, Vyškově, Znojmě, Břeclavi, Ivančicích, Letovicích, Tišnově a Hustopečích.

Reklama

Doporučované