Hlavní obsah

Kyjovská nemocnice často řeší úrazy po pádech na elektrických koloběžkách

Foto: David Neff

Ilustrační foto.

Reklama

Nemocnice Kyjov poslední dobou stále častěji řeší úrazy po pádu z elektrické koloběžky. Za víkendovou službu je to až sedm případů, nedávno záchranáři přivezli tři děti v jeden den.

Článek

Následkem úrazu jsou často zlomeniny, některé vyžadují i operace. Nemocnice proto nabádá k opatrnosti. Primář ARO Jiří Vyhnal uvedl, že personál nemocnice nepozoruje výraznější nárůst počtu úrazů hlavy a mozku. „Mohlo by to být proto, že tito lidé možná nosí přilby,“ poznamenal Vyhnal.

Častým problémem jsou zlomeniny. „Bohužel se lámou větší kosti jako stehenní nebo kosti bérce. Tyto vážnější zlomeniny pak vyžadují i náročnější operace a náročnou pooperační péči a rehabilitaci,“ řekl Vyhnal.

Podle něj by lidé měli mít při jízdě přilbu a dodržovat maximální rychlost 25 kilometrů za hodinu. „Malá kolečka některých koloběžek jsou extrémně citlivá na terénní nerovnosti. Riziko fatálních pádů je tak velmi vysoké. Nutné jsou i kontroly ze strany policie, hlavně dodržení rychlosti, nošení přileb a zákaz alkoholu,“ řekl primář. Sám by zvážil i věkovou hranici pro užívání elektrokoloběžky. „Pro děti je i rychlost 25 kilometrů za hodinu nebezpečná. Rozhodně by se dítě na koloběžce mělo pohybovat s rodiči,“ dodal.

Město Kyjov nemá podle mluvčí nemocnice Veroniky Hollerové systém veřejného půjčování koloběžek jako třeba město Brno. „Proto mohou být čísla množství úrazů oproti jiným městům, kde je zápůjčka koloběžek možná, zkreslená,“ doplnila Hollerová.

Reklama

Související témata:

Doporučované