Hlavní obsah

Papouščí zoo v Bošovicích loni navštívilo dosud nejvíce lidí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Specializovanou papouščí zoo v Bošovicích na Vyškovsku loni navštívilo dosud nejvíce lidí, zhruba 52 tisíc. Je to asi o 10 tisíc návštěvníků meziročně více

Článek

Zahradu tvoří kolem 110 prostorných voliér, k vidění je kolem 200 dospělých opeřenců ve více než 50 druzích. Převážnou část tvoří jihoameričtí papoušci, ale jsou tu také papoušci z Afriky či Austrálie.

„Rekordně lidí přišlo i přes to, že jsme byli na jaře kvůli vládním opatřením zhruba do poloviny dubna uzavřeni. Poté ale to snad všichni chtěli dohnat, že nikam nemohli, a počty návštěvníků se značně zvýšily. Jen o letních prázdninách přišlo asi 35.000 lidí,“ uvedl Škrhák. Za zvýšením návštěvnosti podle něj stojí i počasí, kdy lidé místo toho, aby chodili k vodě, volili raději výlety. „To nám samozřejmě hrálo do karet,“ uvedl zakladatel zařízení Vlastimil Škrhák.

Zoo má přes zimu zavřeno, otevírá v březnu. Pro návštěvníky chystá několik novinek, nové by měly být například toalety, stále se také pracuje na otevření dětské zoo. Tu už chtěli otevírat na loňskou hlavní sezonu, práce se ale protáhly. „Na letošní hlavní sezonu by snad už měla být hotová,“ uvedl Škrhák. Dětská zoo postupně vzniká za pavilonem amazoňanů. Její součástí budou například herní prvky pro děti, terasa s posezením nebo domeček na hraní.

Návštěvníci se budou moci těšit i na mláďata, která se vylíhla přes zimu. Loni ke konci roku přišli na svět například papoušíčci žlutolící nebo aratingy červenohrdlé, letos například aratingy hnědohrdlé.

Zoo leží asi 25 kilometrů od Brna. Jako zoologická zahrada dostala licenci pro činnost v roce 2008, pro veřejnost byla otevřena v létě 2011. Jejím přirozeným předchůdcem byla Farma Ara, kterou Škrhák založil v 80. letech. V prvních letech se návštěvnost počítala na tisíce, postupně se ale zvyšovala. Dosavadní rekord mělo zařízení za rok 2019, kdy do něj zavítalo téměř 45.000 lidí. V roce 2020 to bylo zhruba o 2000 méně.

Reklama

Doporučované