Hlavní obsah

Poslední čtyři lidé dostanou kompenzace za nemovitost poškozenou tornádem

Foto: ČTK/Deml Ondřej, ČTK

Tornádo na Jížní Moravě.

Reklama

Poslední čtyři fyzické osoby dostanou kompenzace za nemovitosti na Břeclavsku a Hodonínsku poničené loňským tornádem. Majitelé je pronajímali na základě nájemních smluv podnikatelům, a proto nedosáhli na proplacení škod přímo.

Článek

Se situací jim pomůže Jihomoravský kraj, který požádá ministerstvo o vyplacení v celkové výši 24,6 milionu. Mluvčí kraje Alena Knotková řekla, že v objektech byl vinný sklep s penzionem, penzion, restaurace a hostinec. Při tornádu loni v červenci zemřelo šest lidí, zničilo 1200 domů.

Rada kraje schválila žádost o dotaci od ministerstva průmyslu a obchodu jako náhradu škody. „Majitelé nemovitostí pronajímali prostory na základě nájemní smlouvy podnikatelům. Škoda tak vznikla majiteli, který v poškozené nemovitosti nepodnikal. V tomto případě nemohlo vlastníkům proplatit kompenzace ministerstvo průmyslu a obchodu, ale ani ministerstvo pro místní rozvoj, které jako jediné poskytuje náhrady fyzickým osobám, ovšem výhradně na objekty určené k bydlení,“ řekl hejtmanův náměstek Jan Zámečník (KDU-ČSL).

Podle něj tak v těchto případech nebylo možné kompenzaci získat, přestože na ni byl legitimní nárok. „Ihned po tornádu jsme se snažili pomoct všem obyvatelům i firmám. Jediná možnost u těchto specifických případů byla prostřednictvím Jihomoravského kraje. Jsem rád, že se nám podařilo najít ve spolupráci s ministerstvem řešení, a doufám, že prostředky budeme schopni poskytnout jednotlivým žadatelům co nejdříve,“ řekl Zámečník.

Tornádo o rychlosti přes 300 kilometrů za hodinu a s kroupami o velikosti míčků se prohnalo Břeclavskem a Hodonínskem loni 24. června. Zanechalo za sebou šest mrtvých a 1200 poškozených domů, z nichž asi 200 se muselo zbourat.

Reklama

Doporučované