Hlavní obsah

Práce na obnově zámecké zahrady v Lysicích se nyní soustředí na skleník

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Práce na obnově zámecké zahrady a zahradnictví zámku v Lysicích na Blanensku pokračují opravou zámeckého skleníku a oranžerie.

Článek

Dělníci dokončují také povrchy cest i zdí v zahradě a na kolonádě. ČTK to řekl stavbyvedoucí Viktor Prudík a kastelánka zámku Martina Rudolfová.

„V zahradě se podařilo dokončit většinu podzemních staveb, zarovnáváme terén po zemních pracích a pracujeme na finálních površích. Konečnou podobu získávají některé stěny v parku i krajkové cihlové zábradlí. Hlavní část sil se ale nyní soustředí na zahradnictví, konkrétně na skleník a oranžérii,“ uvedl Prudík.

Budovy mají novou střechu, momentálně jsou odstraněné všechny skleněné výplně, konstrukce je zcela očištěná, opískovaná a natřená základním nátěrem. Poté dostane barevný povrch. „Při analýze vrstev barvy se zjistilo, že původně nebyla konstrukce bílá, jak ji známe z doby před opravou, ale zelená. To je také barva, která se na konstrukce vrátí. Kromě kovové konstrukce rekonstruujeme i kamenné prvky, parapety a prahy a přibližně za měsíc budeme zasklívat,“ dodal stavbyvedoucí.

Obnovou prochází i fíkovna s posuvnou střechou, díky archeologickému průzkumu se podařilo najít původní cihlové kanálky, které z fíkovny odváděly nadbytečnou dešťovou vodu. Dělníci je očistili a znovu uvedli do provozu. Na samotnou fíkovnu přijde řada pravděpodobně až v příštím roce. Nyní musí dělníci dokončit opravu skleníků a oranžérie, aby do nich bylo možné na podzim umístit teplomilné rostliny, které nyní zdobí nádvoří zámku.

Průběžně pokračují práce na výsadbách, některé velké stromy byly vysazeny na jaře, na podzim budou následovat keře a na jaře příštího roku finální parkové úpravy. Souběžně s pracemi na zahradě a v zahradnictví nechává správa zámku vyrobit kopie původních váz, mís, soch a dalších prvků. Práce, které začaly loni na podzim a skončí příští rok na jaře, by měly přijít na 180 milionů korun.

Archeologický průzkum, který práce provázel, odhalil další zajímavý prvek. „Našlo se dřevěné koryto, které bylo vyrobené z jedlového trámu. Když trám dosloužil, vyrobili z něj koryto. Podle dendrochronologického průzkumu byl strom, z něhož trám a později koryto vyrobili, pokácen někdy v roce 1400, což z něj dělá nejstarší dochované dřevo na zámku,“ upozornila kastelánka Martina Rudolfová. Koryto podle ní bude po konzervování spolu s dalšími nálezy archeologů vystaveno na zámku.

Správa zámku v letošní sezoně připravila netradiční „pohádkové“ prohlídky zámku, kdy jsou v interiérech vystaveny kostýmy ze dvou pohádek České televize, které se v Lysicích natáčely.

Státní zámek v Lysicích byl původně vodní tvrzí, později přebudovaný na renesanční zámek, který následně prošel barokními úpravami. Každoročně jej v dobách před pandemií navštívilo přes 30 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované