Hlavní obsah

Filmový festival Finále Plzeň připravil letní promítání na netradičních místech

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Filmový festival Finále Plzeň, který je letos naplánován na 23. až 28. září, připravil na léto promítání na netradičních místech, jako jsou hrady, zámky, statky, pivovar, kavárny a náplavka.

Článek

Šestnáct projekcí, z nichž některé se objeví také na zářijové přehlídce nejlepších českých filmů, je naplánováno od 30. července do 7. září. ČTK to dnes řekla mediální zástupkyně Finále Martina Kurfirstová. Pode ředitelky Finále Evy Veruňkové Košařové bylo podmínkou, že musí jít o kvalitní snímky.

„Letní projekce pořádáme třetím rokem. Vznikly jako reakce na dobu covidu. Na to, že jsme přesouvali festival na podzim a cítili, že lidem už kultura strašně chybí. A tenkrát bylo nejjednodušší promítat pod širým nebem. Ani jsme asi nečekali, že o to bude tak velký zájem a že budeme pokračovat dál a hlavně vymýšlet si dál nové a nové platformy,“ řekla Košařová.

Promítání šesti snímků zdarma bude na plzeňské náplavce od 30. července do 3. září. Vždy jim bude předcházet projekce studentského snímku z plzeňské fakulty umění a designu. „Promítat se bude například divácky nejúspěšnější film roku 2021 Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Fanoušky Štěpána Kozuba potěší snímky Tři Tygři ve filmu: JACKPOT a Shoky & Morthy: Poslední velká akce. Příznivci sportovní tematiky mohou vybírat mezi snímky Zátopek a Poslední závod,“ uvedla Kurfirstová.

„Tři ze šesti filmů nějak souvisí s Plzní, kde se točily scény z Prvoka i Zátopka, který se navíc bude promítat 20. srpna, kdy v Plzni bude Sportmanie, festival sportu pro veřejnost. A dokument Karel je o plzeňském rodákovi (Karlu Gottovi),“ řekl David Brabec z regionální filmové kanceláře, která podporuje filmovou turistiku a natáčení v Plzeňském kraji.

Sedm projekcí nových českých filmů Hádkovi, Prezidentka a Střídavka se odehraje na hradě Švihov a zámcích Kozel a do Horšovský Týn. Promítat se bude i v nedávno zrekonstruovaném Selském dvoře U Matoušů v Plzni-Bolevci. „Pohádky Tajemství staré bambitky 2 a animované Myši patří do nebe se odehrají za každého počasí, v případě deště se projekce přesune ze dvora do stodoly,“ uvedla Kurfirstová. Vstupné bude 145 Kč, na pohádky 100 korun a děti do šesti let budou platit 50 Kč. „Novinkou je i promítání v pivovaru Purkmistr v Černicích. Pro něj jsme vybrali snad nejpříhodnější snímek - Vyšehrad: Fylm,“ řekla Košařová. Ke vstupence za 100 Kč bude pivo zdarma.

Na tři náročnější zahraniční filmy láká kavárna Smetanka na vrchu Homolka. „Kouzelné místo kafé - bistra nedávno obdrželo ocenění Křišťálový špendlík, který ji podle google řadí mezi deset nejlépe hodnocených podniků v ČR,“ řekl výkonný šéf Finále Petr Veruněk. Filmy se dotýkají gastro témat, třeba na jeden záběr natočené britské drama Bod varu a dánský snímek Chlast. Ve vstupném 100 Kč bude speciální občerstvení.

Reklama

Doporučované