Hlavní obsah

V Plzni je první parkoviště, kde je parkovací lístek i celodenní jízdenkou MHD

Foto: Hlavní město Praha

Ilustrační foto.

Reklama

V Plzni - Borech, na nové konečné stanici tramvajové linky číslo 4, je první plzeňské parkoviště P+R, kde parkovací lístek platí i jako celodenní jízdenka MHD.

Článek

Na parkovišti s 318 parkovacími místy v Dobřanské a Kaplířově ulici platí po několikaměsíčním volném provozu ode dneška nový řád. Lístek na parkování se stává celodenní jízdenkou. Denní sazba za parkování je 60 korun. Při běžné koupi ve voze MHD stojí celodenní jízdenka 66 korun.

„Toto parkoviště je prvním svého druhu na území města, které za zvýhodněných podmínek umožní dojíždějícím motoristům pohodlně přestoupit do vozidel plzeňské MHD a ulevit tak dopravě v centru,“ řekl Ondřej Vohradský z městské organizace Správa veřejného statku města Plzně, která systém zvýhodněného parkování připravovala.

Řidiči, kteří mají na Plzeňské kartě nahrané předplatné pro zónu 001 Plzeň nebo mají oprávnění k bezplatné přepravě, zaplatí pouze celodenní parkovné 20 korun, 40 korun za jízdné neplatí. Aby se omezilo dlouhodobé parkování a aby zůstala volná kapacita parkoviště pro dojíždějící řidiče, za každou noc, kdy vůz zůstane na odstavený na parkovišti, zaplatí řidič 100 korun.

„Parkoviště na konečné na Borech je součástí dlouhodobé strategie města omezující individuální automobilovou dopravu v centru a preferující tu veřejnou, pěší a cyklistickou. Dálniční přivaděč od Přeštic totiž pro cestu do práce v Plzni využívá mnoho dojíždějících, kteří se přestupem na tramvaj či autobus mohou vyhnout dopravním zácpám,“ řekl náměstek primátora pro dopravu a oblast dopravy a životní prostředí Michal Vozobule (TOP 09). Město by podle něj rádo obdobná parkoviště vybudovalo i u dalších příjezdových komunikací do Plzně.

Reklama

Související témata:

Doporučované