Hlavní obsah

Svatomartinských vín bude 304 od 74 vinařů, počet lahví 2,35 milionu je rekordní

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Odborná komise složená z profesionálních degustátorů dnes ve Valticích na Břeclavsku vybrala poslední letošní vína, která zamíří na trh pod společnou známkou Svatomartinské.

Článek

Spolu s víny vybranými v prvním kole tak k zákazníkům zamíří 304 svatomartinských vín od 74 vinařů a vinařství. Vinařský fond, který ochrannou známku vlastní a propůjčuje vybraným vínům, o tom informoval v tiskové zprávě. Letošní rok bude také rekordní v počtu vyrobených lahví svatomartinského vína, na trh jich půjde 2,35 milionu.

„Samotným hodnocením dohled nad kvalitou nekončí. I letos bude probíhat kontrola také už u nalahvovaných svatomartinských vín v obchodní síti, aby měli všichni jistotu, že vína, která prošla hodnocením, jsou ta stejná, jako se objeví v lahvích v obchodech, vinotékách či restauracích,“ uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Hodnocením letos neprošlo asi 15 procent přihlášených vín, tedy 56 vzorků z 360.

Pokud by vinaři jako svatomartinská prodali úplně veškerý objem vína, které úspěšně prošlo hodnocením, na trh by se dostalo až 2,7 milionu lahví, konkrétní čísla o prodejích budou známá až na konci roku.

Nejhojněji budou jako každoročně zastoupena bílá vína, a to 143 variant, růžových a klaretů bude 91 druhů a červených vín 70. Pod značkou Svatomartinské lze vyrábět pouze vína povolených odrůd a jejich cuvée, tedy směsi. Nejčastější odrůdou bude i letos Müller Thurgau, který bude zastoupen 78 víny, mezi růžovými a červenými je to Modrý Portugal, který bude možné ochutnat v 54 variantách u červeného vína a šesti variantách u růžového.

Svátek svatého Martina letos připadá na pátek, což přeje pořadatelům slavností a gastronomických událostí. Největším koštem svatomartinských vín by měl být jako každoročně ten na brněnském náměstí Svobody, který nabídne 100 vzorků vín. Poprvé si tam lidé budou moci letošním mladým vínem připít v 11:00.

Značka Svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ochrannou známku vinařům každoročně propůjčuje. V roce 2020 bylo na trhu 1,75 milionu lahví, 312 druhů vín ze 74 vinařství, v roce 2019 to bylo 366 vín od 97 výrobců a na trhu bylo 2,2 milionu lahví, podobný počet lahví byl na trhu i loni.

Reklama

Doporučované