Hlavní obsah

U Drásova začne rekonstrukce přivaděče pitné vody. Byly zde velké havárie

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Sdružení Vírského oblastního vodovodu (VOV), které zajišťuje dodávku pitné vody pro obce na severozápadě Brněnska, dnes začalo s druhou etapou rekonstrukce vodovodu okolo Drásova za 160 milionů korun.

Článek

Loni se dělal úsek dlouhý 400 metrů, letos se začne s úsekem dlouhým přes 800 metrů přes Drásov. Jde o část vodovodu, na níž se v minulosti staly poměrně velké havárie, při nichž unikalo až 40 000 metrů krychlových vody, uvedl v tiskové zprávě předseda představenstva VOV Vladimír Šmerda.

Dělníci musejí nahradit současné sklolaminátové potrubí trubkami z tvárné litiny, které jsou zvnějšku opatřeny ochranou proti korozi. Jelikož potrubí vede zástavbou, bude rekonstrukce obtížnější a částečně bude muset být také uzavřený přívod vody. Lidé však budou mít vodu k dispozici vždy. Díky rekonstrukci se zamezí náhlým únikům vody při haváriích. Například v roce 2018 vytékala voda rychlostí deseti metrů krychlových za vteřinu.

Loni VOV zaplatil za rekonstrukci téměř 70 milionů korun, v této etapě se náklady mají pohybovat okolo 160 milionů korun, přičemž by téměř 130 milionů korun mělo být z podpory ministerstva zemědělství pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody.

Vodárenský systém, který rozvádí vodu z Vírské přehrady, je v provozu 21 let a nabývá v posledních letech na významu. Zásobuje totiž i Brno a kvůli suchým letům se v posledních letech začal měnit podíl množství vody dodávané do krajského města z Víru a z podzemního prameniště u Březové nad Svitavou. To se totiž nestíhalo doplňovat a hladina podzemní vody klesala, tudíž bylo potřeba odtud dodávky snížit a z Víru zvýšit. Celkově Brněnská vodárenská soustava zásobuje vodou zhruba 550 000 lidí. Roční spotřeba se pohybuje okolo 30 milionů metrů krychlových vody, tedy 950 litrů za vteřinu.

Reklama

Doporučované