Hlavní obsah

V Boskovicích přibude na několika místech úsekové měření, zřejmě už letos

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Boskovicích na Blanensku přibude na několika místech úsekové měření, zřejmě už letos ve druhé polovině roku. Ve městě se dosud úsekově rychlost neměří.

Článek

Cílem je podle starostky Jany Syrovátkové (Změna 22) zklidnit dopravu. Vedení města o záměru dnes informovalo na tiskové konferenci.

Návrh na pořízení úsekových měření předložila městské radě městská policie. Starostka uvedla, že komise pro dopravu na základě opakovaných stížností občanů neustále řeší podněty na porušování nejvyšší dovolené rychlosti. Město proto loni v srpnu pořídilo laserový radar, kterým disponují právě strážníci. Do konce roku s ním provedli čtyři desítky měření a zjistili přes 260 přestupků překročení rychlosti. Některé vozy přitom překročily maximálních 50 kilometrů v hodině o více než 40 kilometrů v hodině.

„Úsekové měření je podle městské policie nejefektivnější způsob, jak dopravu ve městě zklidnit a přimět řidiče, aby nejvyšší povolené rychlosti dodržovali. Cílem je určitě zklidnit dopravu a zvýšit tak bezpečnost občanů,“ uvedla starostka.

Návrh počítá s úsekovým měřením v Sokolské, Dukelské, Sušilově a Lidické ulici. „Jde o úseky s větší nehodovostí, v blízkosti škol, přechodů a autobusových zastávek. Místa byla vytipována jako lokality s nejčastějším a nejvyšším překročením dovolené rychlosti a častou nehodovostí,“ uvedla starostka. Doplnila, že záměr se začíná zpracovávat, jsou zapotřebí například patřičná povolení. Také ještě není přesně spočítáno, na kolik záměr vyjde, město má ale na něj v rozpočtu pro letošek vyčleněny čtyři miliony korun.

Úsekové měření má donutit řidiče hlídat si tachometr po celé délce měřeného úseku. Neměří rychlost jako radar v jediném místě, ale automaticky ji počítá podle toho, v jakém čase projede auto mezi dvěma přístroji. To zaznamená časy průjezdu auta na začátku a na konci dané zóny. Na základě vzdálenosti mezi těmito body pak spočítá průměrnou rychlost. Znamená to tedy, že pokud do měřeného úseku přijede řidič rychleji, má šanci ještě zpomalit. Rozhoduje průměrná, nikoliv okamžitá rychlost. Úsekově se jihu Moravy měří i jinde, na několika úsecích například ve Vyškově nebo u Slavkova.

Reklama

Doporučované