Hlavní obsah

V brněnském muzeu mají bustu bez tváře jako poctu neznámým technikům

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Technické muzeum v Brně zdobí trvalá připomínka odborníků, kteří se zasloužili o pokrok lidstva, ale jejich jména zůstala neznámá.

Článek

„Autorem busty bez tváře s pohyblivým mechanickým soukolím je sochař a pedagog Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně Dušan Váňa. Podnět vzešel z Asociace strojních inženýrů,“ informovala mluvčí muzea Taťána Krajčírovičová.

„V expozicích Technického muzea v Brně mají návštěvníci možnost seznámit se s řadou strojů a dalších unikátních technických zařízení, které připomínají letitou snahu lidstva o technický rozvoj ve všech jeho směrech a podobách. I když se exponáty fyzicky zachovaly, u většiny z nich už nelze zjistit jména jejich tvůrců,“ uvedl ředitel muzea Ivo Štěpánek.

Tvář busty proto postrádá konkrétní rysy, je však v pohybu díky mechanickému soukolí. „Při tvorbě busty jsem se inspiroval představou, že jednotlivé myšlenky, které vytvářejí výsledné technické řešení, musí na sebe navazovat stejně, jako do sebe zapadající zuby mechanického soukolí,“ popsal dílo Váňa. Pravidelné opakování pohybu soukolí pak připomíná usilovnou a neustávající práci.

Nový objekt doplňuje v muzeu busty některých význačných osobností vědy a techniky, například vynálezce vodní turbíny Viktora Kaplana nebo vynálezce heliogravury Karla Klíče. Jejich objevy i další inovace pomáhaly uskutečnit a uvést do praxe tisíce neznámých vědeckotechnických pracovníků, zdůraznil Štěpánek.

Reklama

Související témata:

Doporučované