Hlavní obsah

V Lulči se má rozšířit kamenolom, těžba by se tak prodloužila do roku 2050

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Českomoravský štěrk usiluje o rozšíření těžby v kamenolomu mezi Lulčí a Drnovicemi na Vyškovsku. Díky ní by bylo možné prodloužit životnost lomu až do jeho úplného vytěžení.

Článek

Vytěžení by při současném tempu těžby nastalo okolo roku 2050. Jeden z největších těžařů kamene v Česku tak usiluje o zajištění zásob na další desetiletí. Minulý týden také firma oznámila, že by chtěla znovu otevřít zavřený lom u Hostěradic na Znojemsku.

Rozšíření těžby znamená těžit především více do hloubky, dno by se snížilo o dalších 60 metrů. Lom se rozprostírá zhruba na 21 hektarech a ročně se vytěží tu 860.000 tun, přičemž maximální kapacita roční těžby je až 970.000 tun. Rozšiřování existujících lomů je podle firmy víceméně nutností, protože kámen jako stavební materiál je stále žádaný a podle České geologické služby se za posledních 30 let neotevřel jediný nový kamenolom.

Dobývací prostor v Lulči byl stanoven v roce 1961. Horninou, která se zde těží, jsou vícedruhové slepence s drobovým tmelem. Nejčastěji jde o valouny o rozměru dva až deset centimetrů.

Po ukončení těžby se předpokládá, že bude lom zatopený a jeho stěny se nechají přirozené sukcesi, tedy takovým rostlinám, které se zde dokážou prosadit.

Reklama

Související témata:

Doporučované