Hlavní obsah

Ve Zbýšově opravili kino Horník, promítat bude po 22 letech

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Zbýšově na Brněnsku po 22 letech ožije kino Horník. Město od roku 2016 pracovalo na rekonstrukci, která dosud stála osm milionů korun, a 29. dubna se uskuteční první promítání.

Článek

Původní představa byla vysílat filmy zaznamenané na filmových kotoučích na původních promítačkách, ale nakonec se bude promítat v digitální kvalitě na repasovaných 2K systémech, což umožní promítat i novinky.

Naposledy se ve Zbýšově promítalo na samém konci roku 2000, tedy v době, kdy řada klasických kin zavírala a stále více diváků mířilo do multikin ve velkých městech. Ze Zbýšova se jezdilo do brněnského Velkého špalíčku či do modřické Olympie. Nyní se mnohde kouzlo menší kin vrací. Zbýšovské však rozhodně nepatří k malým, kapacita sálu je 300 lidí. „Další kina v okolí jsou ještě v Rosicích, Ivančicích a maličké kino v Oslavanech. To bylo naší inspirací, protože jsme viděli, že může fungovat a je o něj zájem,“ řekl pracovník investičního oddělení městské úřadu Jakub Dobšík.

V květnu by se mělo promítat jednou týdně, v létě budou lidé chodit do letního kina a od září je v plánu promítání dvakrát týdně. V ostatních dnech může kino sloužit tak jako dříve koncertům, dětským vystoupením, divadlu.

Město s necelými 4000 obyvatel už opravilo kompletně celou budovu, vytápění i vzduchotechniku, v těchto dnech se pracuje na promítací a ozvučovací technice a do budoucna se počítá ještě s výměnou sedaček, které jsou původní ze druhé poloviny 70. let, kdy kino vzniklo. Opravu si město hradilo kompletně z vlastního rozpočtu, proto trvala několik let. Dobšík stejně jako řada místních se těší, že kino vrátí do života kulturu po dvou letech covidové pandemie, kdy se lidé potkávali jen v omezené míře.

Reklama

Související témata:

Doporučované