Hlavní obsah

Většina brněnských klubů kvůli vládním nařízením zrušila svůj prosincový program

Foto: Getty Images

Brno.

Reklama

Většina brněnských hudebních klubů výrazně omezila nebo zcela zrušila svůj prosincový program, akce přesouvají na příští rok. Vládní opatření proti šíření koronaviru jim běžný provoz neumožňují.

Článek

Například Vibe Club začal alespoň u vchodu prodávat horké nápoje. Pandemické období je pro kluby náročné, bez podpory státu a města by některé nepřežily loňskou zimu, vyplývá z odpovědí provozovatelů na dotazy ČTK.

V klubu Sono zrušili či odložili podstatnou část prosincového programu. Úterní koncert kapely Tři sestry se konal s poloviční kapacitou, protože lidé musí sedět, a začal dříve, protože provozní doba je nově omezena do 22:00. Existenční potíže klub nemá. Problémy však mohou mít smluvení zvukaři či osvětlovači a další profese. Jsou teď bez práce, podotkl Adam Pitrocha, který se stará o propagaci a program Sona.

Fléda, jeden z největších brněnských klubů, za normálních okolností ožívá až v noci, některé akce věnované taneční hudbě ve 22:00 teprve začínaly a na sezení je upravit nelze. „Proto jsme se rozhodli klub dočasně uzavřít,“ řekl vedoucí marketingu a PR Martin Brzobohatý. Nové termíny koncertů klub průběžně oznamuje na webu. Provozovatelé jsou ale optimističtí a doufají, že se situace brzy zlepší a budou moci fungovat v plném provozu.

Některé kluby se pustily do prodeje horkých nápojů, které nabízí před vchodem. Navodit vánoční atmosféru se snaží pomocí svařáku a grogu například Vibe Club, pro který je současná situace finančně náročná. „Všechna omezení se vždy dotknou nejdříve klubů, které žijí z nočního provozu. Podniky fungující přes den ale nikdo nezavřel. Je to nespravedlivé,“ sdělil marketingový specialista klubu Jan Káčerek.

Loni klub dostal finanční „náplast“ od státu, pokud by byla tato možnost i letos, určitě by o ní provozovatelé uvažovali. „Máme plno práce s přesunutím akcí a přemýšlíme, co dál. Pokud ale nějaká možnost bude, využijeme ji,“ dodal Káčerek.

Metro Music Bar se za celý prosinec otevře jen na několik akcí. „Nechali jsme asi tři koncerty a jedno představení, které chtěli účinkující odehrát v původním termínu. Veškeré firemní vánoční večírky jsme zrušili a většina kapel koncerty přesunula na další rok. Přišli jsme o zásadní část programu,“ uvedl jeden z provozovatelů Pavel Řehoř. Doplnil, že bez podpory státu a města by klub nepřežil už loňskou zimu. I přes nepříznivou situaci se provozovatelé snaží zajistit práci pro své zaměstnance. Minulý víkend otevřeli stánek s horkými nápoji u vchodu.

Reklama

Doporučované